Titulka   >  ŽIVOT V OBCI   >  Kultúra
publikované: 27.01.2016 14:22  //  aktualizácia: 19.03.2021 11:26  //  zobrazené: 2861

Ženský spevácky zbor Cantica

Cantica je klasický ženský spevácky zbor s rozsahom hlasov soprán, mezzosoprán a alt. Škála repertoáru  je široká. Ženy spievajú sakrálne, vianočné, spracované ľudové piesne a iné. Zbor vznikol v októbri roku 2004 pod taktovkou Mgr. Márie Mišunovej.  Pri zrode stálo 16 zakladajúcich speváčok. Prvé vystúpenie absolvoval zbor na domácej pôde v Kostole sv. Klimenta, už dva mesiace po svojom vzniku. Odvtedy nechýbal na žiadnom dôležitom podujatí organizovanom obcou, či farským spoločenstvom. V máji roku 2005 sa zbor zúčastnil Prehliadky speváckych zborov v Trnovci nad Váhom, keď sa po prvýkrát predstavil  mimo obce a zároveň v rovnošate – čierna sukňa a červená pelerína. Nasledovalo účinkovanie na Dňoch obce v Mojmírovciach, Festivale Duchovnej hudby v Jarku, Stretnutí priateľov zborového spevu v Dolných Krškanoch, Prehliadke matičných speváckych zborov v Šuranoch, prehliadkach speváckych zborov v Trnovci nad Váhom, Večere zborových spevov v Nových Zámkoch, koncerte Chrámových a speváckych zborov v Topoľčanoch, Benefičnom koncerte pre zdravotne postihnutých, Regionálnej prehliadke speváckych borov v Žiranoch, či otvorení leta v Poľnom Kesove. Členky spevokolu vystúpili aj počas púte k Matke Božej v Nitre, v kláštore Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre, v evanjelickom kostole Ducha Svätého v Nitre, v Misijnom dome Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre, v rámci Noci kostolov v kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov v Šali – Veči, v kostole sv. Margity v Šali a mnohých iných prehliadkach a podujatiach.

Hlas močenských žien znel aj v éteri Slovenského rozhlasu počas prenosu sv. omše z kostola Sv. rodiny v Petržalke. Usilovná práca, obetavosť a zanietenie dirigentky a všetkých členiek priniesla bohaté ovocie, zbor zaznamenal veľa úspechov na domácej i zahraničnej pôde:

9. ročník “Spev nás spája” v Močenku 2009,

Celoštátna súťaž zborov “Zlatý veniec” v Topoľčanoch 2010, kde získal strieborné pásmo,

Matičný svetový festival v Nitre 2010, 

Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby v Bratislave 2010, kde získal strieborné pásmo,

Bojnianske zvony v Bojnej 2011,

Krajská súťažná prehliadka speváckych zborov v Topoľčanoch 2011, kde získal zlaté pásmo,

Slovakia Cantat v Bratislave 2012, kde získal strieborné pásmo v medzinárodnej konkurencii 50 zborov,

Celoštátna súťaž a prehliadka zborového spevu dospelých v Banskej Bystrici 2012, tu získal II. pásmo,

Krajská súťažná prehliadka speváckych zborov “Zlatý veniec” v Topoľčanoch 2013, tu získal zlaté pásmo,

Vianoce A Capella v Žiari nad Hronom 2013,

Adventný koncert vo Viedni, Rakúsko 2013,

XIX. medzinárodný festival náboženskej piesne Cantate Deo v Rzeszów, Poľsko 2015.

V ďalších rokoch spevokol nepoľavoval vo svojom činorodom úsilí a prinášal radosť medzi svojich poslucháčov, rozdával harmóniu a pokoj.

Od roku 2016 vedie súbor Mgr. Katarína Hátašová. Pod jej vedením sa ďalej zúročujú dlhoročné skúsenosti z oblasti zborového spevu a rozvíja sa kvalita tohto telesa. Spevácky zbor pravidelne vystupuje pri požehnaní adventného venca, na Trojkráľovom koncerte a na Veľkonočnom koncerte v obci.  Spevokol nechýbal ani na Vianočnom koncerte vo Veľkom Lapáši, nevynechá ani účinkovanie na festivale Gorazdov Močenok, na Dňoch obce Močenok, na močenských hodoch, na podujatiach v družobnej obci Vracov a v blízkom okolí našej obce. Častou aktivitou zboru je i obohatenie svadobných obradov pre novomanželov typickými odobierkami a svadobnými piesňami. Zbor sa v októbri 2019 zúčastnil prehliadky zborového spevu „Festival Cantate“ v  koncertnej sále Župného domu v Nitre. Vystúpenie vysoko ocenila aj odborná porota. Zároveň Cantica dostala pozvanie i na ďalší ročník prehliadky. Zaujímavým spestrením tvorby tohto hudobného telesa bolo nacvičenie ľudových piesní a vystúpenie v netradičnom oblečení vo folklórnom štýle na Dňoch obce Močenok 2019.

O životaschopnosti spevokolu svedčí aj vydanie 2 CD nosičov, prvého pri príležitosti 5. výročia založenia zboru v roku 2009 a druhého CD z roku 2014, pri príležitosti 10. výročia vzniku zboru. Cantica prispela veľkým podielom v roku 2017 k vydaniu spoločného CD s názvom Močenské Vianoce (účinkujú  Zúgovanka, MSS Močenskí speváci, FS Močenčanka, ZUŠ Močenok a ŽSZ Cantica), kde nahrala 6 piesní.

Ako to už býva, viacero členiek sa v radoch súboru vystriedalo. Niektoré museli svoju prácu z rôznych dôvodov ukončiť, mnohé nové prišli spievať s nadšením a entuziazmom a obohacovať životy ľudí pri vystúpeniach, ale i svoje, pretože ako svorne tvrdia, spev je pre nich potešením a umožňuje im rozvíjaťsa.

Mgr. Katarína Hátašová

 

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1464

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top