Titulka   >  Video reportáže
publikované: 22.12.2015 23:03  //  aktualizácia: 08.01.2016 12:57  //  zobrazené: 653

Zmeny v separovaní

V našej obci viac ako rok funguje separovaný zber odpadov. Občania majú k dispozícii nádoby na separované druhy odpadov doma, prípadne na niekoľkých stálych miestach v obci. Ponitrianske združenie obcí pre separovaný zber, do ktorého patrí aj obec Močenok mení od 1. januára 2016 spôsob zberu niektorých komodít. Žiadny zo separovaných zberov nepribudol, ani neubudol, iba sa zmenil ich spôsob. Občania boli doteraz zvyknutí  do modrého kontajnera určeného prioritne pre zber papiera separovať aj obaly z tetrapakov, teda od trvanlivých mliek, smotán, alebo džúsov a hliníkové obaly z konzerv a nápojov v plechoviciach. Od začiatku roka 2016 sa však tieto dve komodity – teda tetrapak a hliníkové obaly separujú do žltej nádoby na plasty. Na zbere plastov v podobe fliaš od nápojov, olejov, šampónov, sprchových gélov, aviváží, čistiacich prostriedkov, téglikov od jogurtov, hračiek z plastov, plastových tašiek a vreciek, plastového nábytku, vedier alebo prepraviek sa nič nemení. Aj naďalej do tohto zberu patrí aj polystyrén. V skratke teda do žltej nádoby treba separovať plastové materiály, polystyrén, kovové obaly a tetrapakové obaly.

Do modrej nádoby na papier patria noviny, časopisy, letáky, zošity, telefónne zoznamy, kartóny, obálky, pohľadnice, plagáty alebo výkresy.

Separovaný zber biologického odpadu zostáva bez zmeny. Do hnedej nádoby treba aj naďalej separovať zbytky ovocia a zeleniny, starý chlieb, zvyšky jedál bez mäsa, papierové vrecká, alebo papier na pečenie znečistený ovocím, zeleninou, maslom, džemom, či koláčikmi. Takisto použité papierové vreckovky, servítky, škrupiny z orechov a vajec, kávovú usadeninu, čajové vrecúška, piliny, hobliny, vatu, vlasy, alebo chlpy.

V obci sú rozmiestnené nádoby na separovaný zber skla a textilu. Elektroodpad, nebezpečný odpad, drobný stavebný odpad a veľkoobjemový odpad sa zbiera v osobitných zberoch. Na zelený odpad, teda trávu, lístie, konáre, kôrovie, je k dispozícii zberný dvor zeleného odpadu.

Nádoba na komunálny odpad je tak určená na ostatný nevytriedený odpad, ktorý sa nedá separovať – napríklad detské plienky, vlhčené utierky, stuhy, porcelán, balóny, glej zo sviečok a množstvo iných komodít, ktoré nie je možné zaradiť do žiadneho separovaného zberu.

  • Zmeny v separovaní

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top