Titulka   >  Video reportáže
publikované: 17.07.2015 11:13  //  aktualizácia: 10.09.2015 08:49  //  zobrazené: 988

Žatva v PD Močenok

 



Žatevné práce sa v tomto roku v poľnohospodárskom družstve v našej obci začali už 6. júla. Poľnohospodári musia pozberať zrelú repku, pšenicu a jačmeň z plochy takmer 3 000 ha. Tohtoročný zber sa však vďaka priebehu počasia nerealizuje v tradičnom poradí. „Porasty nám nepravidelne dozrievajú, samozrejmá vec je to spôsobené aj pôdnymi vlastnosťami, aj jednotlivými odrodami, keď sme inokedy boli zvyknutí zobrať najprv repku, potom jačmeň, potom pšenicu, tak teraz prakticky preskakujeme z plodiny na plodinu. Začali sme brať repky, zobrali sme nejakých 30%, teraz sme tiež vedľa parcely, kde berieme repku ozimnú, repky pestujeme tento rok 580 ha, jarného jačmeňa 680 ha a ozimnej pšenice 1 530 h. Jačmeň, ktorý sme zobrali zatiaľ zodpovedá sladovníckym parametrom, pšenice, ktoré sme ešte nebrali na veľkých výmerách, ale máme už spravené nejaké kontrolné vzorky, tak to vyzerá byť, že tá pšenica bude potravinárska, úrodu ešte nevieme posúdiť. Repka dá sa povedať okolo, okolo priemerných, alebo máličko lepších ako priemerných úrod,“ informoval nás o situácii hlavný agronóm Poľnohospodárskeho družstva v Močenku Ing. Milan Gier. Močenčania realizujú zber pomocou 6 výkonných kombajnov – 2 vlastných a 4 brigádnických a techniky na odvoz a spracovanie, ktorú vlastní poľnohospodárske družstvo. Vďaka technickému vybaveniu dokážu v dobrom počasí dostať všetku úrodu pod strechu v priebehu 10 až 12 dní. Potom už zostáva iba podstatnú časť úrody výhodne predať. „Tlačiť nás bude to, čo sa vyskytlo v minulom roku, keď boli vysoké úrody, tak poklesli ceny a my sme za minulý rok, keď sme dosiahli rekordné úrody, tak sme dosiahli jednu z najslabších tržieb, lebo ceny sa prakticky prepadli všetkých našich komodít. No tie ceny ostali a jak som spomínal úrody budú nižšie a každý si to vie veľmi ľahko spočítať, že tie tržby, ktoré budú, budú, budú ešte nižšie, ako boli minulý rok, takže s týmto musíme bojovať, takže s tým asi žiaľ nepomôžeme,“ doplnil Ing. Gier.

Okrem obilnej žatvy však poľnohospodárov onedlho čaká zber slnečnice a potom aj kukurice. Obe tieto plodiny však aktuálne trpia akútnym nedostatkom vlahy. „Boli by sme najradšej, keby nás aspoň na 5 dní prerušil výdatný dážď. Slnečnice, ale hlavne kukurice sú veľmi ohrozené, lebo kukurice nám prechádzajú práve teraz do kvitnutia, pôdna vlaha je nulová a tie zrážky, ktoré padli v poslednom období prakticky v Močenku padlo 7 mm a v Hornej Kráľovej, v Hájskom okolo 10 mm, takže to je absolútne minimum. Našťastie sa aspoň znížili teploty, takže tie kukurice nejako prežívajú, ale je fakt ten, že radšej by sme privítali dlhšiu daždivú žatvu, aj s prípadným poklesom kvality, ale za cenu toho, že by sa nám tie kukurice uchovali,“ konštatoval Ing. Milan Gier. Do skončenia žatvy zostávalo močenčanom ešte niekoľko dní, aj dlhodobá predpoveď však bola na zrážky v našom regióne skúpa. Minimálne priemerné úrody kvalitných obilnín majú síce už isté, ale úroda kukurice a slnečnice na stovkách hektárov je ohrozená suchom.

  • Žatva

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top