Titulka   >  Video reportáže
publikované: 30.03.2016 10:57  //  aktualizácia: 11.04.2016 09:27  //  zobrazené: 1912

VZN o odpadoch

Odpustenie poplatkov za odpady má stanovené pravidlá

S účinnosťou od 1. januára 2016 platí v našej obci všeobecne-záväzné nariadenie (VZN) Obce Močenok č. 13/2015 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Jej 8. časť hovorí o určení poplatkov za vývoz odpadov, o vzniku a zániku poplatkovej povinnosti, odpustení poplatku, alebo spôsobe platenia. Podľa VZN je v našej obci stanovený poplatok za vývoz odpadov pre občanov, vo výške 0,04932 € za osobu a kalendárny deň. Poplatok sa platí na jeden kalendárny rok a na 1 obyvateľa predstavuje 18 €. Podnikatelia majú zber odpadov riešený osobitne.

V každej domácnosti môže nastať situácia, že sa niektorý z jej členov sa časť roka nezdržiava doma. Vtedy majú občania nárok na zníženie, alebo odpustenie poplatku za odpady. Spolu s písomnou žiadosťou o odpustenie, alebo zníženie poplatku musia doložiť doklady dokazujúce nárok na odpustenie alebo zníženie poplatku. Ide napríklad o doklad o hospitalizácii v zariadení poskytujúcom služby zdravotnej starostlivosti, doklad o prechodnom pobyte a zaplatení poplatku za odpady na tomto mieste, doklad o umiestnení poplatníka v ústave na výkon trestu, doklad o pracovnej zmluve alebo štúdiu v zahraničí a podobne. Alikvotná časť poplatku môže byť občanom odpustená v prípade, ak sa na území obce nenachádzajú viac ako 90 kalendárnych dní. „Chcem poprosiť všetkých, ktorí si dávajú žiadosti o odpustenie tohto poplatku, aby konali v zmysle VZN, pretože nie obec Močenok bude tá, ktorá bude rozhodujúca pri odpúšťaní poplatkov, ale my sa so žiadosťou musíme obrátiť na toho, komu za túto službu platíme a to je Ponitrianske združenie obcí pre separovaný zber. Pobyt mimo územia obce musí byť preukázateľne minimálne 90 dní neprerušene, alebo viac, to znamená, že to nemôžu byť krátkodobé pobyty, odchody na internát a podobne. Všetky žiadosti, ktoré dostaneme postúpime Ponitrianskemu združeniu a budeme čakať na to, ktoré z nich uzná,“ spresnil informácie o postupe  starosta Roman Urbánik.

Obec vráti v prípade smrti člena rodiny pozostalým alikvotnú časť poplatku za občana , ktorý v priebehu kalendárneho roka zomrel. Všetky poplatky je možné uhradiť niekoľkými spôsobmi – prevodným príkazom v banke, poštovou poukážkou, alebo v hotovosti do pokladne úradu.

 

 

  • VZN o odpadoch

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top