Titulka   >  Oznamy
publikované: 20.02.2019 14:44  //  aktualizácia: 20.02.2019 15:04  //  zobrazené: 559

Vytriedenie komunálneho odpadu v obci

V týchto dňoch sa v jednotlivých obciach a mestách Slovenska sumarizujú množstvá vyzbieraného, následne skládkovaného a vytriedeného odpadu za rok 2018.

Urobili sme tak aj v našej obci. V spolupráci s Ponitrianskym združením obcí pre separovaný zber, ktorého členom je aj naša obec sme sčítali všetky objemy odpadov, ktoré na území obce v hodnotenom období vznikli. Môžeme skonštatovať, že v roku 2018 vzniklo na území našej obce celkovo 1 967 631,0 kg komunálneho odpadu. Z tohto množstva sa nám počas roka podarilo vytriediť v podobe plastov, papiera, BRO, elektroodpadu, nebezpečného odpadu, pneumatík, tetrapakových obalov, kovov a ďalších odpadov spolu  1 133 766,0 kg, čo z celkového množstva komunálnych odpadov predstavuje hodnotu vytriedenia  57,62%. Len pre ilustráciu, celoslovenský priemer v roku 2017 vo vytriedenom odpade predstavuje 29,26%. Z tohto porovnania vychádza obec Močenok vo vytriedeného odpadu ako vysoký nadpriemer.

Čo to pre našu obec znamená?

V prvom rade je v uvedenej hodnote vytriedeného odpadu zhmotnená naša vysoká miera zodpovednosti k životnému prostrediu. Lebo triedenie odpadu v prvom rade robíme kvôli životnému prostrediu a jeho následnej kvalite.  

Ďalej dosiahnutá  percentuálna hodnota vytriedenia odpadu hovorí o tom, že my v Močenku sme už v roku 2018 splnili záväzok, ktorý má splniť celé Slovensko do roku 2020. Záväzok hovorí o tom, že na Slovensku sa má v uvedenom roku vytriediť aspoň 50% odpadu. Dokonca sme splnili aj záväzok roku 2025, ktorý hovorí o povinnosti vytriediť 55% odpadu v rámci Slovenska.

V neposlednom rade sme si týmto výsledkom v oblasti triedenia odpadu zabezpečili pre rok 2019 najnižší možný poplatok za skládkovanie komunálnych odpadov, tak, ako to mestám a obciam ukladá zákon 329/2018 o  poplatkoch za uloženie odpadov v znení neskorších predpisov. Zákonný poplatok v tomto roku, ktorý bude obec platiť je stanovený na 7,0 €.

Dosiahnuté výsledky sú pre nás všetkých záväzkom, ale aj povzbudením do ďalších rokov pri narábaní s odpadmi na území našej obce. Spoločným cieľom by mala byť méta  viac ako 60%, aby sme splnili kritériá pre nasledujúce roky.

V tejto činnosti je potrebné urobiť viacero krokov a opatrení. V prvom rade sa zameriame na osvetu a vzdelávanie v školách medzi našimi najmladšími obyvateľmi. Prostredníctvom obecných médií informovať o triedení aj ostatných spoluobčanov. Lebo platí tvrdenie, že triedenie odpadu je naša spoločná zodpovednosť za naše životné prostredie.

 

 

 

 

 

 

 

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top