Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.02.2017 09:52  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:05  //  zobrazené: 207

Výstava neprofesionálnych výtvarných diel

Tibor Lešš získal cenu v súťaži Region Art

Močenský rezbár Tibor Lešš bol v Šali opäť ocenený. Cenu získal v rámci postupovej súťaže neprofesionálnych výtvarníkov Region Art pre okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Konala sa vo štvrtok 9.februára 2017 v šalianskom kultúrnom stredisku Večierka. Podujatie zorganizovalo Krajské osvetové stredisko v Nitre. V aktuálnom, 54. ročníku, vystavovalidesiatky výtvarníkov. Na vernisáži výstavy privítali hostí Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska v Nitre a riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre Daniela Gundová. „Vystavované výtvarné diela sú výsledkom toho, že zasadne odborná porota a vyberie túto výstavnú kolekciu. Tohtoročný Region Art obsahoval 125 prihlásených diel a zúčastnilo sa ho 42 autorov. Všetkých 42 autorov tu vystavuje a naozaj všetci každý rok prídu.Oni si to považujú za taký kultúrny a výtvarný sviatok. Ja sa veľmi teším.Táto výstava nie je len o oceňovaní a o tom, že sa ľudia stretávajú, ale vlastne pridanou hodnotou je aj rozborový seminár s odbornou porotou, kde majú autori možnosť porozprávať sa o svojich výtvarných dielach, či už individuálne alebo všeobecne,“ popísala priebeh podujatiajeho hlavná organizátorka Zdenka Smrečková.

Odbornú porotu pod vedením akademického sochára Jaroslava Košša tvorili Eva Lehoťáková a Peter Rehák. Návštevníci výstavy si mohli pozrieť maľby, kresby, grafiky, drevorezby, diela z keramiky alebo kôry. Rezbár Tibor Lešš získal cenu za trojicu diel – Morská láska, Morská panna a V očakávaní. „Mám radosť aj preto, že pán Lešš z Močenka opäť získal cenu. Je to autor, ktorý sa každý rok od roku 1989 zapája a vždy nielenže vystavuje, ale vždy si odnesie ocenenie a reprezentuje nás v krajskom aj celoštátnom kole,“ zhodnotila prácu Tibora Lešša Zdenka Smrečková.

Porotkyňa súťaže Eva Lehoťáková pozná celé dielo Tibora Lešša: „Je to autor, ktorý robí pre radosť seba, svojho okolia.Robí to od srdca.Doslova cíti ten drevený materiál, jeho štruktúru, jeho farbu, jeho vôňu. Veľmi citlivo si vyberá námety, k mnohým námetom sa aj vracia. V poslednom období si vyberá témy, ktoré doposiaľ nespracoval, a napriek tomu aj v tých nových námetoch je nesmierne originálny a svojský. V čom je taký najväčší posun, ak by som tak mohla povedať, a aj tu v týchto prácach je vidno, aj v ďalších, je, že sa zameriava len na podstatu a vynecháva detail.To je niečo nové a nie je to až tak typické pre insitných umelcov, ale osobne si myslím, že to je nejaký moment, prvok, ktorý sám v sebe, či už vedome alebo nevedome prehodnotil autor.“

Tibor Lešš sa súťaží, výstav a seminárov zúčastňuje pravidelne už niekoľko rokov. „Tento rok som spravil niečo z morskej ríše, čo som nikde na výstave nevidel–delfína, morskú pannu a ženu v požehnanom stave. To, že som získal ocenenie,ma veľmi teší a budem v tvorbe pokračovať aj v budúcnosti,“ popísal svoju tvorbu Tibor Lešš.

Diela Tibora Lešša postupujú do krajského kola súťaže, ktoré sa bude konať v apríli v Nových Zámkoch.

  • Výstava neprofesionálnych výtvarných diel

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top