Titulka   >  Video reportáže
publikované: 02.03.2017 14:29  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:36  //  zobrazené: 591

Vtáčia chrípka

Vtáčia chrípkasa objavilaaj v šalianskom okrese

Začiatkom roka 2017boli v okrese Šaľa evidované dva pozitívne nálezy vtáčej chrípky.Išlo o uhynuté labute v Šali a Trnovci nad Váhom.Zvieratá odoslalaRegionálna veterinárna a potravinová správa v Šali na diagnostiku.„Je to vlastne vírusové ochorenie divožijúceho vtáctva a istý typ tejto chrípky, tohto vírusu je prenosný alebo hrozí, že by mohol byť prenosný aj na ľudí. Z toho dôvodu sa robia veľmi razantné opatrenia pri výskyte a diagnostike tohto ochorenia,“ informoval o chorobe vtákov veterinárny lekár Elemír Žoldoš. Labute zahynuli na ochorenie typom vírusu, ktorý neohrozuje človeka.

Vzhľadom na vzdialenosť nálezov od našej obce sa Močenok nachádza iba v monitorovanom, nie ochrannom pásme. „My sme vlastne takým styčným vojakom medzi širokou verejnosťou a medzi úradmi, mám na mysli napríklad mestský alebo obecné úrady, pretože ľudia nám volajú na telefónne číslo, ktoré máme stále k dispozícii. Môžu zavolať, keď nájdu nejakého uhynutého vtáka. Momentálna situácia v Šali a okolí je taká, že ešte pretrvávajú veterinárne opatrenia, ktoré sme vlastne nariadili kvôli vtáčej chrípke.Je to už viac ako mesiac. Situácia sa mení, jednoducho to ustane, zmení sa klíma, zjarieva sa, oteplieva sa a to dosť výrazne vplýva na situáciu s vtáčou chrípkou,“ ozrejmila situáciuriaditeľka Regionálnej a veterinárnej správy v Šali Svetlana Laczkóová. „Vyplýva z toho opatrenie, že ľudia musia byť pozorní a v prípade zistenia akéhokoľvek podozrenia, že ich hydina má nejaký problém, tak je dôležité o tom informovať kompetentné orgány a v tomto prípade je to Regionálna veterinárna a potravinová správa v Šali,“ spresnil postup Elemír Žoldoš.O podozrení na vtáčiu chrípku v prírode alebo vo svojom chove je možné informovať aj veterinárneho lekára Elemíra Žoldoša, ktorý s veterinárnou správou spolupracuje.

Hlavným zdrojom nákazy je voľne žijúce vtáctvo, ktoré migruje cez rôzne územia. Počas tohtoročnej zimy si nedokázali divožijúce vtáky nájsť dostatok vhodnej potravy, preto boli oslabené, mali zníženú imunitu a skôr podľahli akejkoľvek nákaze, ktorú mohli preniesť aj na domácu hydinu. Drobnochovatelia by preto mali venovať náležitú pozornosť svojim chovom. „Vtáčia chrípka ustúpi, keď sa oteplí, ale nemôžem to zodpovedne povedať, to znamená, že svoje chovy, drobnochovy by mali chovatelia chrániť pred voľne žijúcimi vtákmi, čo je dosť ťažké, pretože voľne žijúci vták jednoducho preletí, vykadí sa atak ďalej. Ak sa dá chov nejakým spôsobom aspoň zastrešiť pred okolitým vtáctvom, tak už to je úspech. Myslím si, že teraz si už voľne žijúce vtáky nájdu potravu aj na poliach,“ doplnila Svetlana Laczkóová. „Vo všeobecnosti platí, že 100% sa tomu zabrániť nedá, ale ak má niekto také dispozičné predpoklady, že vie priestor, kde sa hydina pohybuje, zasieťkovať alebo zabezpečiť, aby to nebolo v priamom kontakte svtáctvom, ktoré prilieta, hlavne je to teda drobné vtáctvo ako vrabce a podobne, tak je dobré, keď sa to podarí takto zabezpečiť, tým sa znižuje riziko nakazenia,“ vysvetlil Elemír Žoldoš.

O podozrení na vtáčiu chrípku v prírode alebo vo svojom chove je potrebné informovať kompetentné orgány. Nimi sú Regionálnaveterinárnaa potravinová správav Šali, prípadne veterinárny lekár v obci Elemír Žoldoš.

Napriek všetkým prípadom, ktoré sa na Slovensku v súvislosti s vtáčou chrípkou vyskytli, sme podľa vyhlásenia ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej jedinou krajinou v Európskej únii, v ktorejsa neobjavila vtáčia chrípka v komerčných chovoch.

Na Slovensku sa až do konca roka 2016 ochorenie vtáčej chrípky vyskytlonaposledy v roku 2006. Vtedy boli zaznamenané dva prípady. Prípady vtáčej chrípky v závere minulého roka hlásili veterinári postupne zo všetkých častí Slovenska.

  • Vtáčia chrípka

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top