Titulka   >  Video reportáže
publikované: 01.02.2016 10:15  //  aktualizácia: 01.02.2016 10:57  //  zobrazené: 642

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini rozhodnutím číslo 307 z roku 2015 vyhlásil voľby do Národnej rady SR a určil termín ich konania na sobotu 5. marca 2016. Vo voľbách sa bude o hlasy voličov uchádzať 23 politických strán, spolu 2 914 kandidátov. V každom meste a obci sa preto už teraz pripravujú na voľby zostavovaním okrskových volebných komisií, ktoré budú zabezpečovať voľby v jednotlivých volebných miestnostiach. „V termíne, ktorý bol na to určený strany a hnutia, ktoré sa zúčastnia volieb zaslali zoznamy svojich zástupcov do okrskových volebných komisií. Obec Močenok má zriadené 3 okrskové volebné komisie. V týchto volebných okrskových komisiách budú pôsobiť zástupcovia strán tak, ako boli navrhnutí. V 1. okrskovej volebnej komisii bude 9 členov, v 2. OVK bude 11 členov a v 3. OVK 9 členov. 19. januára 2016 sa uskutočnilo úvodné zasadanie okrskových volebných komisií, na ktorých členovia zložili sľub,“ podal nám informácie o pripravovaných voľbách prednosta obecného úradu Ing. Ján Valek.

Okrem sľubu členovia komisií podpísali aj poučenie o mlčanlivosti týkajúce sa osobných údajov a v zmysle zákona si spomedzi seba vylosovali predsedov a podpredsedov okrskových volebných komisií. Pre každú z troch komisií určil starosta obce zapisovateľku z radov zamestnankýň obce. „Momentálne sa pripravujú podklady pre hlásenia o mieste, kde budú občania voliť, ďalej sme dostali zoznamy voličov, ktoré budú postupne doručované všetkým domácnostiam, toto je zmena oproti minulému obdobiu, kedy sa tieto oznámenia o mieste volieb a zoznamy voličov doručovali pre občanov, ktorí mohli voliť, t.j. pre voličov. Oznámenia musia byť do domácností doručené do 9. februára 2016. V prípade, že sa do nejakej domácnosti toto oznámenie o mieste a čase konania volieb a zoznam kandidátov podľa jednotlivých strán nedostane, treba  túto situáciu riešiť s obecným úradom,“ doplnil prednosta Valek.

V parlamentných voľbách môžu voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku aj oprávnení voliči, ktorí v čase konania volieb nebudú doma, musia však mať hlasovací preukaz. „Volič, ktorý má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a v deň volieb sa nebude zdržiavať v mieste svojho trvalého pobytu môže požiadať obec o vydanie hlasovacieho preukazu osobne, alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby do 4. marca 2016. Požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu možno aj poštou a elektronicky tak, aby žiadateľ požiadal o vydanie hlasovacieho preukazu do 15.februára 2016,“ spresnila informácie o hlasovacích preukazoch referentka obecného úradu Helena Blehová. Hlasovacie preukazy budú záujemcom vydané na prízemí obecného úradu v kancelárii číslo 3. počas úradných hodín úradu. Parlamentných volieb sa v našej obci aktuálne, môže zúčastniť viac ako 3 600 voličov.

 

 

  • Voľby do Národnej rady SR

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top