Titulka   >  Video reportáže
publikované: 12.01.2016 15:22  //  aktualizácia: 15.01.2016 08:52  //  zobrazené: 692

Vianočné obdobie v Močenku I. časť

Adventné obdobie uplynulého roku sa skončilo na Štedrý deň 24. decembra 2015 po západe slnka, kedy sa začal Vianočný čas. Čaro Vianoc sa naplnilo počas slávnostnej polnočnej svätej omše v kostole sv. Klimenta v našej obci. Omšu celebroval farár farnosti Močenok vdp. Peter Michalov a čaro chvíle bolo umocnené aj novou sviatočnou výzdobou chrámu – jasličkami a ozdobenými rozžiarenými stromčekmi.

Sviatok narodenia Pána slávili veriaci v našej obci aj na ďalších svätých omšiach v kostole sv. Klimenta v dopoludňajších hodinách toho istého dňa. Sviatok narodenia Ježiša je v rímskokatolíckej cirkvi jedným z najhlavnejších sviatkov a Vianoce sa v kresťanskom svete začínajú sláviť už deň vopred – na Štedrý deň.

Popoludnie Prvého sviatku vianočného patrilo vo farskom kostole svätého Klimenta najmä deťom - konala sa už tradičná Jasličková pobožnosť. Slávnosť sa začala vianočným príbehom o narodení Ježiša v podaní močenských detí a mladých ľudí. Scénka bola doplnená spevom a hrou. Program s deťmi naštudovala Iveta Leššová, ktorá túto časť Jasličkovej pobožnosti pripravuje pravidelne už niekoľko rokov. „Každý rok sa snažíme vianočný príbeh o narodení pána Ježiša podať z nejakého iného zorného uhla tak, aby to bolo zaujímavé nielen pre tých, ktorí si prídu pozrieť túto scénku, ale aj pre tých, ktorí ju nacvičujú. Tento rok sme ju trochu ozvláštnili tým, že sme mali živé bábätko, ktoré znázorňovalo živého pána Ježiša. Veľmi sa chcem poďakovať všetkým deťom, ktoré prichádzali a nacvičili toto vianočné predstavenie a obzvlášť chcem poďakovať rodine, ktorá nám pomohla s rekvizitami,“ tešila sa s výborne zvládnutej scénky jej režisérka Iveta Leššová.

Po skončení prvej časti programu novonarodenému Ježiškovi zarecitovali básne, zaspievali, alebo povedali, čo dostali na Vianoce deti, ktoré prišli na Jasličkovú slávnosť ako návštevníci. Touto časťou ich sprevádzala Mária Vörosövá. Potom  sa s vianočným pásmom piesní predstavili Močenskí speváci. „Úplne nádherné, všetko sa mi páčilo, bola som z toho unesená,“ napadali samé superlatívy po skončení programu pani Ristovú. „Bolo to super, všetko sa mi páčilo,“ pridal sa aj Marián Lenčéš. „Bolo to nádherné,“ stručne, ale s nadšením skonštatoval Drahomír Mihálka. „Jasličková bol veľmi pekná, deti boli šikovné, mali pekne nacvičené piesne a bolo to také duchovné obohatenie Vianoc. Ja chodievam každý rok a veľmi sa mi to páčilo,“ doplnila Veronika Horňáková. Tradícia Jasličkových pobožností má v močenskom chráme dlhoročnú tradíciu a je nielen pre deti oživením a spríjemnením sviatkov, duchovní vždy s radosťou privítajú návštevníkov, ktorí si aj takýmto spôsobom prídu uctiť novonarodeného Ježiška a tešiť sa z neho. „Boli sme svedkami veľmi krásnej Jasličkovej slávnosti v deň narodenia nášho Pána, keď tak zhodnotím, tak môžeme povedať, že je to moja prvá Jasličková pobožnosť, alebo slávnosť v tejto farnosti a môžem povedať len to, čo som povedal na jej záver - dávam dolu klobúk pred umením našich detí, mládeže, ktorí naozaj veľmi pekným príbehom priblížili všetkým tú udalosť narodenia nášho Pána a zároveň aj pred umením Močenských spevákov, ktorí v jej závere vystúpili,“ bol spokojný s programom, ktorý sa počas 1. sviatku vianočného konal vo farskom kostole vdp. Peter Michalov. Záver Jasličkovej pobožnosti patril vianočnej piesni Tichá noc, ktorú si spoločne zaspievali všetci návštevníci podujatia.  

 

  • Vianočné obdobie v Močenku I. časť

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top