Titulka   >  Video reportáže
publikované: 01.02.2016 12:05  //  aktualizácia: 01.02.2016 12:43  //  zobrazené: 1763

Štrajk učiteľov

Učitelia na celom Slovensku sa snažia vláde už niekoľko mesiacov naznačiť, že ich podmienky v školách a platové ohodnotenie sú nedostatočné. Upozorňovaním na problém zatiaľ nedosiahli nič a tak sa rozhodli pre štrajk. V pondelok 25. januára sa ich približne 2 tisícky zišli v Bratislave na Námestí SNP. Do neobmedzeného štrajku sa aktívne zapojili učitelia zo 728 slovenských škôl, ktorých bolo dovedna viac ako 11 tisíc. Učitelia od vlády žiadali, aby do oblasti školstva vyčlenila viac finančných prostriedkov. V Močenku sa do štrajku učiteľov zapojila jedna zo škôl. „Učitelia našej školy sa do dnešného štrajku nezapojili. Jeden z dôvodov je aj ten, že nie sme jednotní a pokiaľ na Slovensku budú tri skupinky a tie medzi sebou nenájdu spoločnú reč, tak nemôžeme čakať, že niečo od vlády dosiahneme,“ konštatovala práve v prvý deň štrajku vedúca Odborového zväzu v močenskej základnej škole Mgr. Dana Čermáková.

Materská škola štrajk podporila. Z 12 pedagogických zamestnankýň túto možnosť využilo 8 a riaditeľka. „Našim zámerom bolo vlastne prejaviť takú solidaritu a nespokojnosť s tým čo sa v školstve deje. Jednoducho máme potrebu vyjadriť, že tie financie v tom školstve chýbajú, že chýbajú na didaktické pomôcky, na materiál, s ktorým vlastne majú učitelia pracovať a podávať dobrý výkon vo výchovno-vzdelávacom procese. Ak ja chcem, aby tie učiteľky podávali dobrý výkon, musím pre ne pripraviť vhodné prostredie, dostatok didaktických pomôcok a tieto vo všetkých školách dlhodobo chýbajú. Takže to bol asi taký prvotný zámer a to ohodnotenie učiteľa myslím si, že tiež nie je dostatočné, pretože tá zodpovednosť tu v materskej škole je veľmi vysoká a mimoriadne náročná, takže z tohto pohľadu naozaj sme sa museli  zapojiť sa do štrajku a vyjadriť nespokojnosť so situáciou,“ objasnila riaditeľka materskej školy Mgr. Soňa Hippová. Napriek tomu, že štrajk učiteľov podporila väčšina zamestnancov materskej školy, prevádzka v škole nebola prerušená. „Celú situáciu v materskej škole počas štrajku sme riešili takým spôsobom, že sme urobili prieskum záujmu a rodičia, ktorí nemali deti v tom čase kde dať a nemajú starých rodičov, tak vlastne pre tieto deti fungujú dve triedy. Sú tu 4 pani učiteľky, ktoré zabezpečujú riadnu prevádzku pre tieto deti,“ doplnila riaditeľka Hippová.

Organizátori štrajku učiteľov vyhlásili neobmedzený štrajk a tak nie je jasné, kedy sa obmedzenia týkajúce sa vyučovania v zapojených školách skončia, ani to, či sa učiteľom týmto spôsobom podarí vydobyť si lepšie podmienky.

 

  • Štrajk učiteľov

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top