Titulka   >  Video reportáže
publikované: 07.04.2016 08:20  //  aktualizácia: 11.04.2016 09:54  //  zobrazené: 1176

Separovanie v obci

V Močenku je problém so separovaním odpadov

V našej obci je zabezpečený odvoz komunálneho a mnohých druhov separovaného odpadu už niekoľko rokov. Obec Močenok je členom Ponitrianskeho združenia obcí pre separovaný zber a nakladanie s odpadmi, ktoré združuje takmer šesť desiatok obcí v okresoch  Nitra, Šaľa a Topoľčany. Vo všetkých obciach, kde je približne 25 000 domácností zabezpečuje zber separovaných komodít ako sú plasty, plechy, papier, bioodpad, sklo a podobne. Na niektoré z komodít sú kontajnery rozmiestnené v obci, na iné má každá domácnosť svoju nádobu – konkrétne na separované odpady, ktorých sa tvorí najväčšie množstvo. „Systém separácie odpadov od domu k domu, ktorý je zavedený aj v obci Močenok, ktorá je členom Ponitrianskeho združenia priniesol to, že ľudia začali oveľa masívnejšie separovať odpad. Je to vidieť hlavne na percentách odpadov čo sa týka plastov a papiera. Čo sa týka modelu, ktorý je aj vo vašej obci, tak to prinieslo intenzívnejšiu separáciu ako doteraz,“ konštatoval Michal Bakyta z Ponitrianskeho združenia obcí pre separovaný zber a nakladanie s odpadmi.
 

Močenok je najväčší  v združení

Obec Močenok je v celom Ponitrianskom združení najľudnatejšou obcou, obrazne nám na päty šliape iba Veľké Zálužie, ktoré má asi o 300 obyvateľov menej ako my. Máme viac ako 1 300 domácností a každá domácnosť v Močenku má pridelený modrý kontajner, do ktorého sa separuje papier – sú to kartónové škatule, kancelársky papier, časopisy, telefónne zoznamy, pohľadnice, rolky z toaletného papiera a mnoho iných papierových odpadov. Každá domácnosť má takisto pridelený žltý kontajner, do ktorého patria plasty – teda plastové vrecúška, tašky, vrecia, plastové prepravky, stoličky, vedrá, fľaše od nápojov, obaly z plastu, ale aj polystyrén, tetrapakové obaly od nápojov a plechovice od konzervovanej zeleniny, rýb, či nápojov. V tomto zbere je sortiment odpadov dosť široký, ale ľudia o ňom majú značný prehľad. „Do žltého kontajnera dávame fľaše,“ reagovala na otázku o sortimente odpadov v kontajnery na plasty Anna Pákozdyová. „Tam idú plasty, aj tenké, ako vrecká a krabičky od rybičiek,“ pridala sa aj Anna Boháčová. Posledným kontajnerom, ktorý domácnosti dostali z projektu riešiaceho separovaný zber je hnedý kontajner na bioodpad, do ktorého patria výlučne veci, ktoré je možné kompostovať. Medzi ne sa zaraďujú zvyšky ovocia a zeleniny, starý chlieb, škrupiny z vajec a orechov, šupky z citrusov a banánov, čajové vrecúška, usadenina z kávy, papier zašpinený jedlom, vreckovky, servítky, konáriky, zvyšky kvetov, trávy a podobne. „Hnedé kontajnery čo sú, tak tam ide zelený odpad, to sa kompostuje a netreba to miešať a žiadne plasty tam nepatria,“ povedal nám Štefan Fica. „Do bioodpadu dávam zbytky z jedla, nejakú zelinku, suché lístie a rozhodne tam nedávam ani papier, ani drevo, tehly, alebo ja neviem čo, lebo to tam nepatrí. Každý dostal leták, kde je to napísané, tak keď niekto nevie čo do ktorého kontajnera dať, stačí keď sa pozrie na rozpis,“ skonštatovala Magdaléna Syslová.
 

Bioodpad je vyseparovaný najhoršie

Zo záberov a fotografií, ktoré urobili a do obce poslali pracovníci zberného dvora po vysypaní obsahu auta, ktoré z Močenku odviezlo bioodpad sa však zdá, že niektorí naši občania netušia, z čoho je možné vyrobiť kompost. Na záberoch, ktoré dostalo vedenie obce je vidno, že napríklad plastové vrecká a tašky sú podľa niektorých občanov bežnou súčasťou kompostu. Plastová taška sa pritom v prírode rozkladá 25 rokov, tá ekologická kratšie a plastová fľaša až 100 rokov. „Veľké problémy sú s biologicky rozložiteľným odpadom a vaša obec patrí k tým obciam, ktoré jednoducho tento odpad neseparujú dostatočne. V tomto odpade sa nachádzajú veľké zložky zmesového komunálneho odpadu a iných odpadov, ktoré by tam nemali byť. My s tým máme obrovské problémy na kompostárni, pretože tento odpad sa nedá normálne skompostovať. Jeho triedenie zvyšuje prevádzkové náklady celého združenia a tým pádom aj obce Močenok,“ potvrdil Michal Bakyta z PZO.
 

Najúčinnejším riešením sú pokuty. Bude potrebné ich udeľovať?

Riešenie problému dôslednej separácie má niekoľko ciest – jednou cestou je cesta výchovy u detí od predškolského veku - v škôlke a škole, prípadne aktívna osveta medzi dospelou populáciou. Existujú však aj represívnejšie cesty, ktoré bývajú často účinnejšie. Tou účinnejšou je cesta prísneho dodržiavania zákona. V najnovšom zákone o odpadoch sú zakotvené výšky pokút za nesprávne vytriedený odpad, ktoré by mali byť v jednotlivých obciach postupne premietnuté aj do všeobecne-záväzných nariadení. Pokuty za neseparovanie, alebo nesprávne separovanie sa šplhajú až do 1 500 eur. Využívať najkrajnejšie prostriedky však zatiaľ nechce ani Ponitrianske združenie, ani obce, riešenie osvetou a propagáciou je pre občanov prospešnejšie. Veď v prípade, že niekto zle vytriedi odpad, môže svoju chybu do ďalšieho zberu napraviť. „Ak nastane situácia, že občania nesprávne vytriedili odpad a do bioodpadu dali plasty, naša posádka túto nádobu po skontrolovaní nezoberie. Následne občan musí ten odpad pretriediť a vytriediť ho tak, ako má byť. Pri ďalšom zvoze mu tento odpad bude normálne vyvezený, štandardne ako všetkým občanom,“ doplnil informácie Michal Bakyta.  Ako najväčšia obec obrovského regiónu Ponitrianskeho združenia obcí by sme mali byť najvyspelejšou obcou. V zbere a separácii odpadov sa však prepadávame na posledné priečky, čo nesvedčí o našej vyspelosti, ani o environmentálnom cítení. Obraz našej obce, nie len v tomto prípade, stojí a padá na obyvateľoch obce, ktorí svojím konaním určujú jej charakter i povesť.

 

 

 

 

 

 

 

  • Separovanie v obci

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top