Titulka   >  Video reportáže
publikované: 22.12.2015 23:00  //  aktualizácia: 08.01.2016 13:23  //  zobrazené: 232

Schválený rozpočet

Obecné zastupiteľstvo na svojom 7. riadnom zasadnutí  v novembri 2015 schválilo s miernymi zmenami návrh rozpočtu, ktorý predložilo vedenie obce. Obec tak začala nový kalendárny rok so schváleným rozpočtom a nebude musieť fungovať v rozpočtovom provizóriu. „Predložili sme návrh rozpočtu, ktorý je mierne prebytkový, to znamená, že v rozpočte máme nachystanú rezervu na nepredvídané okolnosti, udalosti, ktoré by nás v roku 2016 mohli nejakým spôsobom postretnúť. Keď hovoríme o nepredvídaných okolnostiach, myslíme tým hlavne výzvy na realizáciu projektov v rámci európskych peňazí, ale aj ostatné udalosti, ktoré v priebehu roka môžu nastať,“ informoval nás starosta obce Roman Urbánik.

Tohtoročný rozpočet obce ráta s približne 3 miliónmi 300 tisíc eurami. Vo výdavkovej časti rozpočtu budú financie použité na chod obce, realizáciu investičných zámerov alebo jej rozvoj. Podľa príjmovej časti by do obecnej pokladne mali prísť finančné zdroje z podielových daní, daní našich občanov a podnikateľov, z poplatkov za odpady, služby a podobne. „Výdavková časť je postavená tak, aby sme dokázali pokryť všetky základné úlohy samosprávy obce Močenok a sú narozpočtované peniaze na jednotlivé kapitoly, na jednotlivé úseky života obce s tým, že po viacerých rokoch máme prichystané aj v rozpočte a narozpočtované finančné prostriedky na výdavky na kapitálovú oblasť,“ doplnil starosta Urbánik. Návrh rozpočtu prerokovávali odborné komisie a najmä finančná komisia sa ním zaoberala podrobne. Jej predseda vyjadril počas schvaľovania rozpočtu spokojnosť s návrhom a predložil na rokovanie jeden pozmeňujúci návrh týkajúci sa kapitoly podpory klubov, spolkov a organizácií. „Rok 2016 hodnotím už ako viac rozvojový v oblasti kapitálových výdavkov a považujem ho za veľmi dobrý. Navrhoval by som, aby sme sa vrátili k modelu, ktorý sme mali zavedený pred niekoľkými rokmi, kde sme stanovovali presné percento na dotácie pre záujmové združenia a športové kluby. Bolo to vo výške 3% z daňových príjmov obce. Chcel by som preto navýšiť rozpočet dotácií z 50 000 na 53 400 €, čo je skoro presne 3% z daňových príjmov obce. Tých 3 400 € navrhujem stiahnuť z rezervy obce,“ navrhol poslanec a predseda finančnej komisie Marek Mesároš.  „Finančný príspevok, ktorý budú poslanci rozdeľovať pre jednotlivé organizácie sa v roku 2016 zvýšil o 3 500 euro. To je prvé plus, druhým takým zásadným bodom, ktorý zmenil rozpočet pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obce je to, že po dvoch rokoch sme do rozpočtu započítali navýšenie finančných prostriedkov tak, ako sa to naposledy udialo v roku 2013, to znamená materská škola, základná škola a základná umelecká škola v originálnych  kompetenciách dostanú príspevok na dorovnanie platov nepedagogických zamestnancov. Navrhli sme aj finančné prostriedky na investície, na kapitálové výdavky a jedna z tých najväčších investícií bude výstavba novej tržnice, ale napríklad aj vybudovanie obecného rozhlasu na tých uliciach, kde doteraz nebol, myslím tým ulicu Balajku a ulicu na Lúčkach,“ dodal starosta.

Autori rozpočtu doňho zaradili aj financie na opravy a vybudovanie chodníkov na miestach, kde doteraz neboli, alebo potrebujú opravu, prostriedky na zníženie energetickej náročnosti budovy obecného úradu a spoločenskej sály, či rekonštrukciu materskej školy. 

  • Schválený rozpočet

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top