Titulka   >  Video reportáže
publikované: 24.03.2017 08:35  //  aktualizácia: 06.07.2017 10:37  //  zobrazené: 1406

Príprava novej knižnej monografie

Pripravuje sa nová kniha o Močenku

Na základe rozhodnutia obecného zastupiteľstva pripravuje naša obec v tomto a nasledujúcom roku vydanie knižnej monografie o Močenku. Vyjsť by mala v druhej polovici roka 2018. „Pre vydanie tejto knihy sme oslovili pána riaditeľa štátneho archívu v Nitre pána doktora Petra Keresteša, ktorý zostavil tím spoluautorov, ktorí budú zodpovedať za jednotlivé časti, jednotlivé kapitoly tejto pripravovanej knihy. Spísanie knihy sme teda vložili do rúk odborníkov.Medzi autormi sú nám dobre známi doktor Prášek, doktor Baxa, ale aj ďalší autori, ktorí budú mať na starosti jednotlivé časti. Kniha bude zachytávať prírodné podmienky, ale aj jednotlivé historické etapy vývoja v našej obci, osídlenie, vývoj, zmeny, ktoré počas celej histórie našej obce tu na tomto území naši predkovia prežili, a zastaví sa vlastne v súčasnosti, to znamená, že popíše aj druhú polovicu 20. storočia,“ oboznámil nás s obsahom publikácie starosta obce Roman Urbánik.

S myšlienkou vydať pre Močenok novú knihu prišiel starosta obce. Močenok má už niekoľko kníh zameraných našpecifickéoblasti a má aj monografiu, nie je však taká podrobná, ako by si mnohí predstavovali, pretože o našej obci je v archívoch ohromné množstvo materiálov. „Močenok dlhé obdobie patril cirkevnému zemepánovi, najskôr teda kláštoru Sv. Hippolitana vrchu Zobor v Nitre a potom od 15. storočia nitrianskemu biskupstvu. Vďaka veľmi dobre zachovanému aj hospodárskemu, aj majetko právnemu archívu Nitrianskeho biskupstva sa k dejinám Močenku zachovalo veľmi veľa archívnych prameňov, ktoré sú zväčša uložené vo dvoch inštitúciách – v Štátnom archíve v Nitre a v Biskupskom archíve na Nitrianskom hrade. Pramene sú mimoriadne detailné a vďaka týmto archívom sa možno pochváliť, že Močenok má archívne pramene ako máloktoré obce v okolí. Pramenná báza k dejinám Močenku je veľmi rozsiahla a bude na nás archivároch, historikoch, aby sme ju dokázali aj náležite využiť a, samozrejme, aj takou pútavou formou, odborno-populárnou, priblížiť obyvateľom obce, pretože tá kniha je vlastne v prvom rade určená pre nich,“ myslí si riaditeľ Štátneho archívu v Nitre Peter Keresteš.

Nová kniha o Močenku bude prvou vedeckou monografiou o dejinách obce, ale samozrejmosťou kolektívu autorov bude spolupráca s obyvateľmi, pretože mnohé informácie a materiály, ktoré majú iba občania, sú pre nich nevyhnutnosťou. „Chcel by som vyzvať obyvateľov obce Močenok, aby nám boli nápomocní pri tvorbe tejto monografie. V prvom rade ide o historické fotografie ako dôležitý archívny prameň. Písanie knihy je rozsiahlejší projekt, ktorý je naplánovaný na približne 2 roky. Po prípravných prácach predpokladáme, že v podstate celý rok 2017 bude na písanie samotných textov a na zhromažďovanie informácií.Samotné fyzické vydanietejto publikácie predpokladámev druhej polovici roku 2018. Istým spôsobom už je aj najvyšší čas, aby obyvatelia obce začali pozerať do rodinných albumov. My fotografiu vnímame ako historický prameň a pre nás je dôležité, aby bola zasadená aj v nejakom časovom kontexte, aby nám ľudia fotografie zo svojich albumov identifikovali, určili približne aspoň rok, z ktorého fotografia pochádza, kto je na fotografiácha, samozrejme, je dôležité poskytnúť aj meno a priezvisko osoby, ktorá požičala fotografiu, aby sa títo ľudia našli aj v tejto monografii, pretože si to určite zaslúžia.Takýmto spôsobom sa budú spolupodieľať na záchrane kultúrneho dedičstva svojich predkov,“ doplnil informácie Peter Keresteš.

Obyvatelia obce, ktorí majú k dispozícii historické fotografie osôb, budov, ulíc, prírodných scenérií našej obce a podobne, ich môžu autorom knihy zapožičať. Ich zber sa bude realizovať v knižnici obce v budove kultúrneho strediska na Školskej ulici. Vrátené budú majiteľom po oskenovaní grafikom knihy.

  • Príprava novej knižnej monografie

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top