Titulka   >  Pozvánky
publikované: 12.11.2022 10:45  //  aktualizácia: 12.11.2022 10:47  //  zobrazené: 1983

Pozvánka na koncert dňa 13. novembra 2022

MOČENOK KONCERT

nedeľa 13. 11.

15:30


VLADIMÍR KOPEC                                        organ  / Slovensko

NITRIANSKY KOMORNÝ ORCHESTER ZOE                     Slovensko

PROGRAM

Joseph Haydn (1732 – 1809)              Koncert F dur, Hob XVIII:7

                                                            Moderato – Adagio – Presto

Domenico Zipoli (1688 – 1726)           Versetti e canzona do maggiore

         

Wolfgang A. Mozart (1756 – 1791)      Chrámová sonáta C dur, KV 328         

Giovanni Morandi (1777-1856)            Allegro vivace                                                                               

W. A. Mozart                                       Chrámová sonáta C dur, KV 336

John Stanley (1713 – 1786)                 Koncert č. 4 c mol, Op. 10

                                                           Vivace – Andante affetuoso – Presto

 

VSTUPNÉ DOBROVOĽNÉ

 

Vladimír Kopec študoval organ na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre u prof. Ivana Sokola a Dr. Stanislava Šurina a kompozíciu u prof. I. Paríka. V rokoch 2008 – 2009 študoval organ  a kompozíciu na Conservatorio „Santa Cecilia“ v Ríme, ktoré absolvoval s vynikajúcim pros-pechom u prof. J. Leciana. Počas štúdia v Ríme pôsobil ako pomocný organista v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, aj ako organista počas generálnych audiencií pápeža Benedikta XVI. Od roku 2010 pôsobí ako organista a dirigent v Bazilike sv. Emeráma v Nitre. Má na starosti údržbu historických organov v diecéze, spolupracoval tu aj na projektoch nových organov. Vladimír Kopec sa venuje prevažne interpretácii starej hudby a diela Johanna Sebastiana Bacha, vo svojom repertoári má aj početné diela talianskej organovej hudby. Absolvoval interpretačné kurzy organovej hudby u renomovaných organistov (J. E. Goettsche, G. Guillemot, J. Tůma, M. Melcová a i.) Ako skladateľ vytvoril niekoľko opusov prevažne duchovnej hudby pre zbor a orchester, napr. Oratórium „Misericordia“, Moteto „Tu es Petrus“ venované pápežovi Františkovi a Sixtínskemu zboru „Cappella Sistina“, ale aj množstvo menších skladieb pre zbor alebo organ, ktoré sa na Slovensku tešia veľkej obľube. Koncertne vystúpil vo väčšine krajín Európy, účinkoval aj v priamych prenosoch viacerých európskych televízií. Ako liturgický organista mal na starosti hudobnú prípravu bohoslužieb pápeža Františka v Šaštíne i počas Národnej púte Slovákov v Ríme.  

Nitriansky komorný orchester ZOE 

založili aktívni profesionálni hudobníci žijúci v Nitre. Záme-rom orchestra je zaradiť pravidelnú umeleckú činnosť pro-fesionálneho komorného telesa do koncertného života mesta Nitry a Nitrianskeho regiónu. Víziou tohto zoskupenia umelcov je Nitra - mesto kvalitnej hudby, komorných koncertov a umeleckých zážitkov, ktoré povznášajú dušu človeka. Založili tradíciu letných koncertov v Gotickej priekope Nitrianskeho hradu, vzdelávajú deti a mládež v oblasti hudobného umenia, vytvárajú priestor pre spoluprácu medzi umelcami, realizujú originálne projekty komornej hudby. Medzi hlavné aktivity súboru patria koncerty na nitrianskej pešej zóne, oživovanie hudby nitrianskeho hradného archívu, podpora mladých talentov regiónu, výchovné podujatia, duchovná a nová hudba. Komorný orchester ZOE pôsobí na slovenskej hudobnej scéne od roku 2008, jeho členmi sú poprední mladí slovenskí umelci. Absolvoval majstrovské kurzy pod vedením dirigenta Alexandra Rahbariho. Orchester spolupracuje                     s domácimi aj zahraničnými umelcami (koncertní majstri Milan Paľa, Ewald Danel, Juraj Tomka, Daniel Turčina, Jakub Sedláček, David Danel, dirigenti Marián Lejava, Rastislav Štúr, Maroš Potokár, Konstantin Ilievski, či interpreti ako Adriana Kučerová, Ľubica Rybárska, Pavol Bršlík, Eva Šušková, Sisa Sklovská, Mária Čírová, alebo klavirista Ivan Gajan a ďalší.) ZOE pravidelne uvádza svetové premiéry diel slovenských skladateľov – Víťazoslav Kubička, Jevgenij Iršai, Marian Lejava, Viliam Graffinger, Lukáš Borzík, Mirko Krajči, Peter Zagar, Vladimír Kopec ako aj slovenské premiéry viacerých diel skladateľov G. Mahlera, či Arvo Pärta. Vystupoval na domácich festivaloch - Nitrianska hudobná jar, festival talianskeho umenia Dolce Vitaj, Kubínska hudobná jeseň, Musica Sacra v Nitre, Galantská hudobná jeseň, Orava klasik, účinkoval ako sprievodný orchester na medzinárodnej súťaži Talenty pre Európu v Dolnom Kubíne.
Orchester má svoju orchestrálnu akadémiu ZOE Academy, spolupracoval s HTF VŠMU v Bratislave na viacerých projektoch zameraných na dirigentskú prax, Kompozičné laboratórium či projekty Hudobná teória v praxi, alebo Štyri ročné obdobia. Komorný orchester ZOE pravidelne usporadúva charitatívne koncerty pod záštitou rôznych osobností spoločenského a kultúrneho života. ZOE je biblické slovo gréckeho pôvodu a znamená večný život.

 

 

 

 

 

Prílohy

Koncert Močenok 2022

(pdf - 325.7 kB)

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top