Titulka   >  Video reportáže
publikované: 16.03.2017 08:56  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:38  //  zobrazené: 887

Pôstne obdobie 2017

Tohtoročnépôstne obdobiezačalprvý marec

V tomto roku trvalo fašiangové obdobie pomerne dlho.Skončilo sa v utorok 28.februára 2017. Od stredy 1.marca začalo Popolcovou stredou pôstne obdobie. Pôstsa v rímskokatolíckej cirkvi začína sedem týždňov pred Veľkou nocou. „Popolcová streda je dňom, v ktorý sa v kostoloch pri pôstnej liturgii vysluhuje svätenina – pomazanie popolom. Popol vždy symbolizoval aj v starom zákone niečo, čo znamená pokánie, ľútosť nad niečím. Poznáme zo Starého zákona dni pokánia, kedy sa mnohí ľudia snažili uzmieriť s Bohom, a to začíname aj my. My sme vlastne pokračovatelia toho Starého zákona v tomto Novom zákone, kde Kristus sám hovorí v tých prvých slovách, ktoré začal pri verejnom ohlasovaní: Kajajte sa a verte evanjeliu. To jejedna z formuliek, ktorá sa pri poznačení veriacich na čelo popolom hovorí. Opakuje sa len to, čo Ježiš Kristus prišiel povedať a čo nesieme ako cirkev ďalej.Ak Pán Boh dá, budemetoniesť aj ďalej, aby si človek bol vedomý svojho hriechu a neprávosti a ľutoval to zlé, čo robí vo vzťahu k ľuďom, teda čo si robíme niekedy navzájom,a aby ľutoval aj to, čo zanedbal vo vzťahu k Bohu,“ vysvetlil farár Farnosti sv. Klimenta Peter Michalov. Počet dnípôstupredstavujesymbolické číslo „40“.Evokuje očakávanie a príchod nových udalostí. Napríklad Ježiš sa postil 40 dní pred svojím verejným vystúpením.Rovnako dlho sa postil Mojžiš na vrchu Sinaj. 40 dní bola zem zaliata vodou počas potopy sveta.Taktiež 40 rokov putoval národ púšťou, kým nenašiel úprimný vzťah k Bohu.

„Pôst je vyjadrením stíšenia sa.Aj chrámy sa v pôste prestanú zdobiť.To je na znak toho, že si človek má uvedomiť, že všetko pekné má svoju trvácnosť a jednoducho menej sa hrá, menej sa spieva. Aj Kristus v najťažších chvíľach života zostal vlastne sám a to čaká každého jedného z nás práve v tom, že si človek bude musieť sám pred Bohom obhájiť to dobré, za čo dostane pochvalu, nuž ale, čo je horšie, že niekedy si musíme pred Bohom vysvetliť aj tie nezrovnalosti s ním a s ľuďmi. No na to máme teraz čas, aby sme to urobili za života, lebo Písmo sväté pripomína, že pokiaľ máte čas, pokiaľ ste na ceste, tak sa zamyslite, lebo to je devíza, veličina, ktorú nemajú tí, ktorí o svoj čas prídu,“ pripomenul Peter Michalov.

Pôst je obdobím, kedy by sa mali veriaci snažiť o zmenu zmýšľania.Majú rozjímať nad svojím životom, ľutovať svoje hriechy. Na hlboké rozjímanie a pripomenutie si Kristovho utrpenia je vyhradený Veľký týždeň. Pôstne obdobie môže znamenať pre veriacich aj určitú formu obrody.Tým, že sa akoby pozastavia, viac premýšľajú, modlia sa, meditujú či obetujú sa, si akoby očistia telo i myseľ. „Prajem nám všetkým požehnaný čas pôstu, aby sme našli zmysel svojho života a hlavne cestu uzmierenia. Pokiaľ si je človek vedomý, že niečo pokrivkáva aj na ceste k Bohu, tak možno skúsiť tú cestu nejakým spôsobom pripraviť alebo nejakým spôsobom urobiť niečo pre ten vzťah s Bohom,“ zaželal veriacim močenský farár.

  • Pôstne obdobie

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top