Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 07.03.2022 20:44  //  aktualizácia: 17.03.2022 11:39  //  zobrazené: 1152

Pomoc Ukrajine sme zopakovali po siedmich rokoch


Vojna, ktorá sa začala 24. februára 2022 na Ukrajine priniesla utrpenie mnohým jej obyvateľom. Pred niekoľkými rokmi na Ukrajine pôsobila rehoľná sestra Spoločnosti dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul sr. Anastázia
Pamätajú si ju tiež obyvatelia Močenku pretože predtým pôsobila u nás. 
Napriek tomu, že sr. Anastázia je už teraz zase na Slovensku, pomáha svojim spolusestrám na Ukrajine a tiež utečencom v prihraničnom meste Ubľa.


Zbierku na pomoc Ukrajincom pripravila obec Močenok v spolupráci s občianskym združením Rubín už pred siedmimi rokmi. Mnohí ľudia chcú Ukrajincom pomôcť aj teraz.  


Nebolo to vôbec jednoduché, pretože zdravotníckych pomôcok je v týchto dňoch veľmi málo. Pomocnú ruku podala Lekáreň sv. Gorazda v Močenku.  


Dopravu zabezpečila obec Močenok. Prvá zastávka bola v Košiciach u vincentiek, ktoré prevezú zdravotné pomôcky na Ukrajinu.


Hygienické potreby, ktoré venovali Močenčania smerovali do mesta Ubľa pri ukrajinských hraniciach. Tie už prevzala sr. Anastázia, ktorá tam pomáha utečencom.


Vďaka mnohým ochotným ľuďom sa však viaceré smutné príbehy skončili šťastne.


Finančne pomohla aj farnosť Močenok.


V Ubli pomáha aj veľa dobrovoľníkov. Sú medzi nimi aj Ukrajinci, ktorí už dlhé roky študujú, alebo pracujú v západnej Európe. Keď sa dopočuli o vojne, prišli pomáhať. 


Ukrajinsky sa s utečencami rozpráva aj sr. Anastázia.


Utrpenie, ktoré prežívajú utečenci sa tak rýchlo neskončí. Ukrajincom Močenčania nepomáhajú len zbierkou. 
Niektorí ponúkajú aj ubytovanie a dobrovoľnícku činnosť. 
 

 

 

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top