Titulka   >  Video reportáže
publikované: 18.05.2017 10:30  //  aktualizácia: 31.05.2017 13:43  //  zobrazené: 584

Plánovanie prvého taktického cvičenia

Plánované taktické cvičenie v Močenku

V našej obci sa bude po prvý raz konať taktické cvičenie, ktoré bude realizované ako nácvik činností v prípade úniku škodlivej látky z chemickej továrne. Taktické cvičenie sa bude konať v stredu 31. mája 2017. Bude na ňom spolupracovať niekoľko zložiek – v prvom rade hasičský a záchranný zbor, akciová spoločnosť Duslo, policajný zbor, obec Močenok, Okresný úrad mesta Šaľa, Okresný úrad v Nitre, Slovenský červený kríž, dobrovoľný hasičský zbor a základná škola v našej obci. Zástupcovia všetkých zložiek sa stretli na obecnom úrade na spoločnom plánovaní cvičenia. Organizátori cvičenia budú simulovať únik chemickej látky z Dusla, ktorú vietor nesie smerom na našu obec.Overia si súčinnosť všetkých záchranných zložiek pri ochrane obyvateľstva. Pre občanov našej obce to však okrem krátkodobých zmien v doprave na niektorých uliciach a hláseniav miestnom rozhlase neznamená žiadne zmeny. Pôjde iba o cvičenie, nebezpečenstvo obyvateľom obce nehrozí!

Havária sa môže stať v akejkoľvek prevádzke, ak sa však stane v chemickej továrni, môže to byť nebezpečné pre široké okolie.Preto si záchranné zložky potrebujú overiť svoju pripravenosť pomáhať v takejto situácii. „Pripravuje sa taktické cvičenie, kde sa bude imitovať únik anilínu zo spoločnosti Duslo Šaľa. Cieľom cvičenia je teda nie spôsobiť paniku, ale pripraviť sa na takéto prípadné nešťastia, aby sme vedeli správne reagovať a v prvom rade, aby sme vedeli pomenovať tie problémy, ktoré nastali. Vybrali sme scenár, ktorý by sa stať mohol – preto látka anilín.Z hľadiska bezpečnosti treba ubezpečiť občanov, že ide o cvičenie a nejaký krízový stav, ktorý v reálnych podmienkach je takmer nedosiahnuteľný,“ objasnil situáciu vedúci oddelenia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Nitra Norbert Záležák. „Pripravujeme tie obce, ktoré sú najbližšie k zdroju ohrozenia Duslom Šaľa. Okresný úrad Šaľa je orgán krízového riadenia, ktorý zabezpečuje určité úlohy, čiže zasadá krízový štáb, ktorý preberá riadenie záchranných prác na území okresu pri vzniku takejto mimoriadnej udalosti. Samozrejme, prvotne riadi tieto udalosti krízový štáb obce a ak následky tejto mimoriadnej udalosti presiahnu územie obce, čiže v tomto prípade ak by bola potrebná evakuácia – odtiaľto je plánovaná evakuácia do Nitry –bolbyuž zapojený aj okresný úrad v sídle kraja, v Nitre, a bola by vyhlásená mimoriadna situácia na území celého nitrianskeho kraja. Čiže všetky zložky by bolo možné potom využiť v rámci nitrianskeho kraja na riešenie tejto mimoriadnej udalosti,“ doplnil podrobnosti vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Šaľa Peter Kováč.

Naša obec okamžite využila šancu zapojiť sa do taktického cvičenia, aby v prípade, že by sa naozaj stala priemyselná havária, vedela reagovať na vzniknutú situáciu. „Vo chvíli, keď nás oslovil Hasičský záchranný zbor v Nitre s témou taktického cvičenia priemyselnej havárie,sme sa chceli zapojiť. Vnímame to tak, že je to naozaj dobrá príprava –vyskúšať si postupy a súčinnosť jednotlivých zložiek pri záchranných prácach. Myslím si, že je to veľmi zložité nielen pre vedenie obce, ale aj pre jednotlivé inštitúcie, ktoré v obci sú. Toto taktické cvičenie svojím zameraním a svojím obsahom je veľkým taktickým cvičením, pretože sa ho zúčastnia mnohé zložky, a je to naozaj priestor, kde si môžeme vyskúšať, akým spôsobom sa v prípade mimoriadnych udalostí správať, aké postupy zvoliť a aké kroky v čase zrealizovať,“ myslí si starosta obce Roman Urbánik.

Obyvatelia obce budú preto koncom mája prostredníctvom miestneho rozhlasu informovaní o príprave taktického cvičenia, ktoré bude trvať približne 2 hodiny – od 10.00 hod. do 12.00h v stredu 31. mája 2017.

  • Plánovanie prvého taktického cvičenia

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top