Titulka   >  Video reportáže
publikované: 05.11.2015 22:42  //  aktualizácia: 05.11.2015 22:44  //  zobrazené: 556

Oslava mesiaca úcty k starším

 

Mesiac október už tradične slávime ako Mesiac úcty k starším. Práve z tohto dôvodu vedenie obce využilo krásnu slnečnú poslednú októbrovú nedeľu na vyjadrenie vďaky všetkým seniorom žijúcim v našej obci. Všetci dôchodcovia, ktorí v tomto roku dovŕšili 65, 70, 75, 80, 85 a viac rokov boli pozvaní na spoločné posedenie do spoločenskej sály obecného úradu. V sále ich privítal starosta obce Roman Urbánik spoločne s kaplánom Farnosti Močenok dp. Ľubošom Mihálkom. Asi stovku tohtoročných jubilantov obaja srdečne pozdravili a vyjadrili im vďaku za ich obetavosť rodine i štátu, pre ktorý celý život pracovali. Potom sa seniorom s milým programom predstavili detičky z materskej školy, ktoré si spolu so svojimi pani učiteľkami pre babičky a deduškov pripravili vystúpenie zložené z básní a tancov. V mene obce a farnosti potom oslávencom starosta obce Roman Urbánik a kaplán Farnosti Močenok dp. Ľuboš Mihálka zablahoželali k životnému jubileu a odovzdali im symbolické darčeky.

Najstaršou jubilantkou prítomnou na tohtoročnej oslave bola 93 ročná Katarína Suchá, ktorá je žiarivým príkladom vitality v seniorskom veku. Pozitívne myslenie, dobrotu, zmysel pre humor a lásku k životu a ľuďom jej môžeme závidieť všetci. Už v minulom roku si síce sťažovala na slabší zrak i sluch, ale ani ďalší rok, ktorý ubehol, jej neubral na srdečnosti a milote. „Som spokojná, ešte aspoň do tej stovky keby som sa dožila, ale keby som takto vládala ako teraz,“ – spokojne sa usmievala čiperná 93-ročná pani Suchá – „Mám sa dobre, mám dobrú opatrovateľku, aj doktorku, aj paličku na pomoc.“

S ďalším programom sa seniorom predstavili ešte dve spevácke skupiny – spevácka skupina Zúgovanka a Močenskí speváci, ktorí vo svojom repertoári ponúkli hosťom množstvo pekných ľudových piesní, ktoré si s nimi oslávenci s veľkou radosťou zaspievali. Medzi tým sa prítomní zahĺbili do priateľských rozhovorov a tešili sa zo spoločného stretnutia. „Veľmi sa mi tu páči, ja zakaždým dôjdem, aká by to bola robota, ja musím prísť. Aj piesne musia byť! Keď aj máme veľa rokov, to nevadí, už máme blízo stovky, ale ešte je to dobré,“ povedala nám s úsmevom Helena Kondrótová. „Mám tu kamarátov a som s nimi spokojný . S týmto chodím hrávať ping-pong a toto je starý kamarát, síce odo mňa o 10 rokov starší, ale uličár, spolu sme niečo prežili ako mladí,“ predstavil nám svojich priateľov Michal Eiselle z najmladšej kategórie dôchodcov. „Stretli sme tu mnoho známych. Je to milé, keď sa takto postretáme a páči sa mi od pána starostu, že každému poslal pozvánku, je to veľká pocta,“ tešila sa Gertrúda Blehová, ktorá sa slávnosti zúčastnila spolu s manželom. „Stretli sme aj spolužiakov, vrstovníkov, už je nás trošku menej, pretože ja mám 80 a to je už taký vek, ktorý riedi naše rady. Veľmi som spokojný, som rád, že sa venuje pozornosť starším ľuďom, veľmi pekne ďakujem,“ pochvaľoval si osemdesiatnik  Štefan Kováč. Priateľské rozhovory a spev ľudových piesní sa niesol budovou obecného úradu počas celého nedeľného popoludnia a večera. Podľa starostu obce by si spoločnosť mala vždy nájsť čas a prostriedky na uctenie si tých, ktorí ju dlhé roky zveľaďovali. „Ja si myslím, že toto je o tých troch grošoch, ktoré som spomínal vo svojom príhovore. Je to to, čo sme my, ako súčasná generácia povinní vrátiť našim rodičom, starým rodičom, pretože oni sú tí, ktorí nás vychovali, ktorí nás pripravili pre život a my im vlastne teraz splácame to, čo oni do nás v minulosti investovali. Nemyslím iba finančne, myslím aj po stránke citovej, po stránke toho, že sa o nich staráme, rozmýšľame nad ich chorobami, nad ich radosťami a starosťami. V žiadnom prípade to nie je povinnosť a ak áno, tak potom veľmi milá, srdečná a vďačná a ja som rád, že väčšina pozvaných prišla na toto stretnutie a chvíle tejto oslavy užívajú. Ja im v mene samosprávy obce, v mene zamestnancov obce, ale aj vo svojom mene prajem veľa zdravia, šťastia a verím, že sa s mnohými z nich ešte budem stretávať,“ poprial ešte raz všetkým seniorom starosta Roman Urbánik. Dobrá nálada vydržala hosťom až do skončenia posedenia a v spomienkach si ju odniesli aj do svojich domovov.

  • Oslava mesiaca úcty k starším

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top