Titulka   >  Video reportáže
publikované: 12.05.2016 10:17  //  aktualizácia: 15.06.2016 15:06  //  zobrazené: 1152

Okresná súťaž DHZ v Močenku

 

V obci Močenok po takmer dvadsiatich rokoch súťažili dobrovoľné hasičské zbory. Okresná súťaž sa začala pri soche sv. Floriána, patróna hasičov, ktorá stojí pred biskupským kaštieľom v Močenku už 200 rokov.

Sochu na začiatku súťaže posvätil vdp. Peter Michalom, farár farnosti Močenok: „Nech svätý Florián vám dáva odvahu a silu, aby ste dokázali obstáť v ťažkých situáciách, ktoré vás môžu v živote čakať.“ Do súťaže sa zapojilo 6 hasičských družstiev zo šalianskeho okresu. Víťazom súťaže sa stali dobrovoľní hasiči z Vlčian. Ďalšie miesta obsadili hasiči zo Žihárca, Dlhej nad Váhom, Hornej Kráľovej, Diakoviec a Šale - Veče.

Podujatie pomohli zabezpečiť členovia dobrovoľného hasičského zboru z Močenku a obec Močenok: „V Močenku sme sa rozhodli túto okresnú súťaž usporiadať z dvoch dôvodov. V tomto roku socha sv. Floriána, patróna hasičov, ktorú máme v obci, oslavuje dvojsté výročie osadenia na svoje miesto. Druhý dôvod je ten, že chceme trochu zaktivizovať prácu našich dobrovoľných hasičov. Vytvorili sme im určité materiálne podmienky, majú novú techniku. Bolo by veľmi dobré, keby sa v budúcnosti zapájali aj do týchto súťaží a reprezentovali obec,“ vyjadril svoje očakávania starosta obce Roman Urbánik.

Ochotný pomôcť je aj veliteľ dobrovoľných hasičov v Močenku Bohuslav Lenčéš: „Keď bude dostatočný záujem zo strany hasičov, zapojíme sa aj do súťaží.“

Veliteľom okresnej súťaže hasičských zborov bol rodák z Močenku Štefan Sýkora: „Zo súťaže mám veľmi dobré dojmy. Pred štyrmi rokmi chodili na súťaže 2 - 3 družstvá. Vytvorili sme nový okresný výbor a podarilo sa to zlepšiť. Vlani bolo 5 družstiev, teraz 6 a na budúci rok budeme radi, ak sa ešte minimálne jedno družstvo pridá.“

Štefan Sýkora začínal medzi hasičmi v Močenku: „S požiarnou prácou som začal, keď som mal trinásť rokov. Zapájali sme sa do súťaží mladých požiarnikov. Najskôr som dlhé roky pôsobil v hasičskom zbore v Močenku a potom v Hornej Kráľovej.“

Štefan Sýkora je v súčasnosti veliteľom dobrovoľných hasičov v okrese Šaľa. Za jeho dlhoročnú prácu dobrovoľného hasiča dostal významné ocenenie. Na sviatok sv. Floriána, patróna hasičov, bol za aktívnu prácu na rozvoji humánnej činnosti Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR pozvaný na stretnutie s prezidentom slovenskej republiky Andrejom Kiskom.

„Bolo to významné ocenenie mojej práce. S pánom prezidentom som hovoril o problémoch dobrovoľných hasičov v obciach.

 

Lucia Hambálková

Peter Sýkora

 

 

  • Okresná súťaž DHZ v Močenku

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top