Titulka   >  Video reportáže
publikované: 01.02.2016 11:31  //  aktualizácia: 01.02.2016 11:45  //  zobrazené: 528

Odstraňovanie snehu z chodníkov

Zimné obdobie znamená každoročne zvýšený nápor povinností týkajúcich sa udržiavania chodníkov a ciest v obci. Povinnosť udržiavať zjazdné štátne cesty, v našom prípade cesty III. triedy v smere do Nitry, Šale a Hájskeho, pripadá Regionálnej správe a údržbe ciest v Nitre. Povinnosť udržiavať zjazdné miestne komunikácie má obec a udržiavanie chodníkov si delia majitelia jednotlivých nehnuteľností.

Obec je preto každoročne pripravená na príchod zimy zásobou posypového materiálu, strojmi, aj ľuďmi. „Posypový materiál máme ešte z minulého roku, pracovníci obce posýpali miestne komunikácie a podľa potreby sa v uliciach sneh aj odhŕňa. Chodníky odhŕňame UNC-čkom a tam, kde sa s ním nedostaneme, tak tam nastupujú pracovníci v aktivačnej činnosti,“ informoval nás o organizácii práce počas zimných mesiacov vedúci útvaru služieb Miroslav Lóži.

Na základe zákona o pozemných komunikáciách obec obhospodaruje všetky miestne komunikácie, aj chodníky, ktoré ležia pred jej nehnuteľnosťami. Ostatné časti chodníkov musia udržiavať schodné majitelia, správcovia alebo užívatelia priľahlých nehnuteľností. “V zmysle zákona je potrebné vyčistiť chodník celý, ak je širší ako 1,5 m, tak aspoň šírku 1,5 metra. V prípade poľadovice je nutné posypať chodník inertným materiálom, nesmie sa používať chemický prípravok. V prípade, že sa nemôže majiteľ nehnuteľnosti postarať o vyčistenie chodníka, mal by zabezpečiť túto činnosť inou poverenou osobou,“ objasnil zo zákona vyplývajúce povinnosti majiteľov nehnuteľností prednosta úradu Ing. Ján Valek.

Zákon rieši aj problémy, ktoré môžu vzniknúť tým, že chodník nie je schodný kvôli znečisteniu, snehu alebo poľadovici, ktorá nebola odstránená bez prieťahov. V tomto prípade je za škody, ktoré sa na takomto chodníku stanú, napríklad úraz, zodpovedný majiteľ, správca, alebo užívateľ nehnuteľnosti. „V prípade že chodník nebol očistený a chodec na ňom utrpí úraz, môže si uplatniť odškodné u majiteľa nehnuteľnosti, ktorý sa má starať o očistenie chodníka. Toto je však nutné žiadať súdnou cestou,“ doplnil informácie prednosta úradu. Najmä počas zimy bohatej na snehové zrážky, alebo poľadovice je vhodné starať sa schodnosť chodníkov pred domami, hoci k priľahlým nehnuteľnostiam nepatria. Zanedbanie tejto povinnosti určite nestojí za problémy so súdmi a platenie liečebných nákladov náhodným okoloidúcim.

 

  • Odstraňovanie snehu z chodníkov

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top