Titulka   >  Video reportáže
publikované: 29.12.2015 15:50  //  aktualizácia: 08.01.2016 13:14  //  zobrazené: 888

Odovzdanie hasičského auta

Krátko pred Vianocami – 17. decembra 2015 navštívil našu obec minister vnútra Slovenskej republiky Róbert Kaliňák, aby obci a Dobrovoľnému hasičskému zboru, ktorý v nej pôsobí odovzdal nové hasičské auto. Hostí z ministerstva a hasičských zborov z okolia privítal starosta obce Roman Urbánik a samozrejme aj profesionálni a dobrovoľní hasiči a obyvatelia obce.  Minister vnútra Róbert Kaliňák sa prítomným prihovoril a vyzdvihol dôležité postavenie dobrovoľných hasičov. Zároveň symbolicky odovzdal nové Iveco Daily veliteľovi dobrovoľných hasičov v našej obci Bohuslavovi Lenčéšovi. „Sme radi za tento dar, ktorý nám bol odovzdaný. Čo sa týka dobrovoľnosti, momentálne sa vytvára skupina profesionálnych hasičov, ani sám som netušil, že v Močenku je 8 profesionálne slúžiacich hasičov v rozmanitých útvaroch a zboroch. Pokúsim sa ich nejakým spôsobom sformovať a k nim by sme pridali doterajších dobrovoľných hasičov. Auto by sme radi využívali na nejaké sprievodné programy, alebo na kultúrne akcie a asistencie. Ja by som bol strašne rád, aby bolo to auto využité na ostrý zásah a aby bolo využité v rámci svojich možností,“ tešil sa z daru veliteľ DHZ v Močenku Bohuslav Lenčéš.

Po oficiálnom odovzdaní už bolo auto k dispozícii zvedavým návštevníkom. Najmä deťom sa veľmi páčilo a boli zvedavé na všetko, čo sa v ňom nachádzalo, vypytovali sa ako to funguje a chceli si v ňom aj posedieť. „Najkrajšia je sedačka a auto je dobré,“ skonštatoval najmladší účastník odovzdávania auta sediaci hrdo za volantom Nick Benčík. „Páčilo sa mi to, že je tam vzadu ten motor, alebo čo to bolo a ako som sedela vnútri,“ pridala sa ja školáčka Ninka Ternerová. Dobrovoľní hasiči aj z našej obce by tak mohli byť odteraz nápomocní profesionálom pri zvládaní nepredvídaných udalostí, požiarov, alebo povodní. „Vzdialenosť hasičských staníc je dosť veľká a samozrejme kým príde veľká technika, zatiaľ môžu dobrovoľní hasiči účinne zasiahnuť. Niekedy pri spozorovaní požiaru včas stačí vedro vody a práve tí dobrovoľní by mali byť na mieste ako prví a spraviť základné úkony. Bez ohľadu na to, že technika sa dáva teraz, tá spolupráca medzi dobrovoľníkmi a profesionálmi je dlhodobá. Takáto obnova techniky nebola, ale väčšina dobrovoľných hasičských zborov mala nejakú staršiu techniku, ktorá už teraz nezodpovedá tejto dobe, ale vždycky boli nápomocní profesionálnym hasičom podľa svojich možností a vybavenia,“ chválil si spoluprácu medzi jednotlivými zložkami generálny sekretár DPO SR Vendelín Horváth.

Dobrovoľné hasičské zbory existujú v obciach Slovenska už desiatky rokov. Vždy združujú dobrovoľníkov ochotných zachraňovať životy alebo majetky svojich spoluobčanov, hoci za to nič nedostávajú. „Predovšetkým na Slovensku okolo roku 1850 vznikla tradícia dobrovoľného hasičstva, v 50-tych rokoch sa prešlo na iný štýl záchrany života a majetku na Slovensku smerom k profesionálnym hasičom, ale posledné zmeny počasia ukazujú, že pri tých veľkých povodniach, veľkých lesných požiaroch nemáme šancu zvládať tú situáciu iba s profesionálnymi hasičmi. Navýšenie profesionálnych hasičov by stálo minimálne 80 miliónov ročne tak je samozrejmé využitie potenciálu, ktorý sa skrýva v dobrovoľných hasičoch, ktorí udržali tradíciu aj v časoch, kedy vlastne bola nulová podpora zo strany štátu. Tak sme povedali, že tento potenciál treba využiť. Urobili sme nový zákon a 3 základné kategórie dobrovoľných hasičov, ktorí dostávajú pravidelne každoročne príspevky na svoju činnosť. Samozrejme chceli sme im aj vymeniť techniku, pretože to, čo je najvzácnejšie je ten ľudský potenciál, ktorý dobrovoľní hasiči majú a jednak majú omnoho rýchlejší zásah, pretože sú priamo v obci, takže  môžu byť aj v prípade dobrej výbavy prví na mieste,“ je presvedčený o opodstatnenosti dobrovoľníckych hasičských zborov minister Róbert Kaliňák.  

Doteraz bolo do obcí rozdelených približne 700 prvozásahových áut, v ďalších 300 obciach, ktoré mali vlastné staršie veľkokapacitné cisterny na podvozkoch Tatra, boli tieto cisterny zrekonštruované a takmer tisícke obcí boli pridelené protipovodňové vozíky. Na svoju novú techniku ešte čaká asi 600 slovenských obcí. Kombináciu nové auto a protipovodňový vozík má aj naša obec. „V Močenku máme v tejto chvíli požiarnu a protipovodňovú techniku za 130 tisíc eur, keby sme to mali riešiť z našich obecných peňazí, tak sa určite k tejto technike tak ľahko nedostaneme. Myslím si, že je to dobrá správa pre hasičov, je to pre nich nová motivácia a inšpirácia k tomu aby zaktivizovali svoju prácu, svoju činnosť tak, aby túto modernú techniku, ktorú máme dokázali využiť v prospech ochrany ľudských životov, zdravia, ale aj majetku nás všetkých,“ myslí si starosta našej obce Roman Urbánik. V prípade nepredvídanej udalosti, napríklad záplavy je technika, ktorú máme v Močenku schopná za minútu prečerpať až 5 000 l vody, v spolupráci s okolitými obcami a profesionálmi z okolitých hasičských a záchranných zborov je takáto nepríjemná situácia lepšie a efektívnejšie zvládnuteľná ako kedykoľvek doteraz.

  • Odovzdanie hasičského auta

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top