Titulka   >  Video reportáže
publikované: 13.02.2017 14:35  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:03  //  zobrazené: 687

Odchyt túlavých psov

Túlavé psy treba ohlásiť na obecnom úrade či polícii

Túlavé psy sú dlhoročným problémom nielen v našej obci. Môžu spôsobiť zranenie, ohroziť cestnú premávku alebo byť nositeľmi chorôb prenosných na človeka. Boja sa ich deti a často aj dospelí. Napriek ich odchytu sastále objavujúnové psy bez dozoru majiteľa. „Každoročne sa nám podarí odchytiť priemerne 20 až 30 psov. V prípade, že obecná polícia odchytí psa, umiestni ho do záchytnej stanice a následne todá vyhlásiť obecným rozhlasom a zverejní to v káblovej televízii. V prípade, že sa majiteľ nájde, tak pes mu bude vrátený.Ak sa však majiteľ nenájde a nikto oň nemá záujem, požiada obecná polícia útulok zvierat v Nitre alebo v Šali o umiestnenie tohto zvieraťa,“ vysvetlil postup odchytu náčelník Obecnej polície v Močenku Bohuš Sabo.

Zodpovednosť za túlanie psov majú ich majitelia. „Zviera ako také je z právneho hľadiska vlastne vec, za ktorú je zodpovedný majiteľ. Majiteľ má zabezpečiť, aby sa nekontrolovateľne nepohybovalo na verejných priestoroch a aby sa nekontrolovateľne nemnožilo. V prípade, že je registrované ako túlavé zvieraa pohybuje sa v intraviláne obce, tak sa podľa platnej legislatívy stáva právne majetkom obce,“ vysvetlil veterinárny lekár Elemír Žoldoš.

Ak občania v obci zaregistrujú túlavé zviera, mali by problém ohlásiť na obecnom úrade, prípadne na obecnej polícii. Príslušníci obecnej polície kontaktujú zmluvného veterinárneho lekára a zviera odchytia. V Močenku je takýmto veterinárom Elemír Žoldoš. Všetky úkony spojené s odchytom zvieraťa a úkony potrebné k umiestneniu psa do karanténneho zariadenia hradí v prvej fáze obec, na ktorej území bolo zviera odchytené. Ide o očkovanie proti besnote a zbavenie parazitov.Ak sa nájde majiteľ psa, musí poplatky za manipuláciu a ošetrenie zvieraťauhradiť on.

„V prípade odchytenia túlavého psíka sa čaká na to, že sa prihlási prípadný majiteľ, ktorému sa zviera nejakým spôsobom zatúlalo. V prípade, že sa nikto neohlási, tak je zviera ponúknuté iným ľuďom, ktorí majú oň záujem a vyzdvihnú si ho z karanténnej stanice alebo útulku,“ doplnil Elemír Žoldoš. Problematiku odchytu túlavých zvierat upravuje zákon číslo 39/2007 o veterinárnej starostlivosti, vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva SR o ochrane spoločenských zvierat a všeobecne záväzné nariadenie obce Močenok číslo 2/2003.

  • Odchyt túlavých psov

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top