Titulka   >  Oznamy
publikované: 08.02.2022 12:49  //  aktualizácia: 08.02.2022 12:51  //  zobrazené: 1722

Ochrana seniorov pred podvodníkmi

 

Vážení seniori !

Z dôvodu opakujúceho sa výskytu prípadov krádeží a podvodov, cielene spáchaných na senioroch na celom území SR sa touto cestou obraciame najmä na občanov vyššieho veku, aby mali na zreteli nasledovné :

  • V prípade, že do telefónu sa niekto predstaví ako vnuk alebo iný člen rodiny, ktorý od vás súrne potrebuje finančnú hotovosť na nákup vozidla či iného daru a žiada vás, aby ste o tom nikomu nehovorili, radšej sa obratom presvedčte o pravdivosti informácie priamo od svojej rodiny. Ide o bežnú praktiku podvodníkov!
  • Rovnako postupujte aj v prípade, keď vás niekto osloví, že jeho známy utrpel vážnu nehodu a potrebuje súrne peniaze na operáciu. Majte na pamäti, že rôzne emotívne príbehy neznámych osôb sú často len šikovne premyslenými spôsobmi, ako sa dostať k vášmu majetku!
  • Dôveryhodné inštitúcie (napríklad banky) nikdy nepožadujú osobné údaje alebo údaje k účtom telefonicky ani mailom!
  • Neotvárajte dvere osobám, ktoré ponúkajú na predaj rôzny tovar alebo oznamujú šťastnú výhru v lotérii či ponúkajú iné, na prvý pohľad lákavé výhody!
  • Overte si pracovníkov, ktorí neohlásene prišli odpísať vodu, elektrinu alebo plyn a žiadajte od nich preukaz, prípadne si telefonicky overte na úrade oprávnenosť návštevy. V prípade pochybností radšej žiadanú službu odmietajte, máte na to právo!
  • Bez konzultácie s príbuznými alebo s vašim právnikom v žiadnom prípade nepodpisujte dokumenty či zmluvy s neznámymi osobami!
  • Neznámemu nerozmieňajte peniaze ani nepostrážte jeho batožinu!
  • Nikdy nehovorte neznámym o vašich cennostiach, ktoré máte doma, nehovorte, že žijete sám/a!
  • Počas prechádzky či cestovania si strážte svoje osobné veci!
  • Pri výbere peňazí z bankomatu alebo na pošte si skontrolujte hotovosť! Ak máte pocit, že okolo vás sa nachádza podozrivá osoba, radšej si počkajte s výberom alebo to urobte za prítomnosti známej osoby!
  • Majte na dostupnom mieste poznačené alebo uložené telefonické kontakty na najbližšiu rodinu alebo kontakty na osoby, ktorým dôverujete! Č
  • Čísla tiesňových liniek – linka 112, hasiči 150, zdravotná služba 155, polícia 158.

 

  • V prípade výskytu vyššie opísaných podozrivých situácií kontaktujte políciu. Dobré medziľudské vzťahy, vzťahy so susedmi a s rodinou výrazne znižujú riziko spáchania trestnej činnosti, keďže v prípade potreby máte okolo seba ľudí, na ktorých sa môžete obrátiť.                                                                                                                                                                           


                  OO PZ Močenok

 

 

 

 

 

 

 

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top