Titulka   >  Video reportáže
publikované: 07.04.2016 10:59  //  aktualizácia: 11.04.2016 10:38  //  zobrazené: 1088

Oceňovanie učiteľov

Deň učiteľov

V Šali boli ocenené aj močenské učiteľky

Deň učiteľov na Slovensku už desiatky rokov tradične slávime 28. marca. V tento deň sa totiž narodil „učiteľ národov“ Jan Amos Komenský, ktorého pedagogické postupy i mnohé myšlienky sú stále aktuálne. Pri tejto vzácnej príležitosti zorganizoval 30. marca Spoločný školský úrad v Šali v spolupráci s mestom Šaľa a obcami okresu oceňovanie učiteľov materských, základných a stredných škôl. Z našej obce boli na ocenenie navrhnuté tri učiteľky – Eva Králiková a Jana Straňáková zo základnej školy a Eva Sýkorová z materskej školy. Ďakovné listy im odovzdal starosta obce Roman Urbánik spolu s vedúcou Spoločného školského úradu v Šali Erikou Velasquezovou. Ocenenie ich dlhoročnej práce s poďakovanie za starostlivosť a výchovu detí ich mimoriadne potešilo a povzbudilo. „Ja už učím 21 rokov a naozaj musím povedať, že by som si toto isté vybrala znova, milujem deti, milujem herectvo a niekedy je to naozaj o tom, že ako deti vnímajú. Mám veľmi rada deti,“ netajila sa láskou k svojmu povolaniu Eva Králiková. „Práca učiteľky je to, čo som túžila vždy robiť. Možno keby som to nechcela, tak tú robotu už nerobím, lebo asi musí byť človek tak správne „strelený“, aby to robil, lebo bez lásky k deťom a k tomuto povolaniu to málokto vydrží robiť. Aj keby som nebola ocenená, šťastné tváričky detí, to je taká odmena každý deň. Veľmi si to vážim, že som tu mohla byť,“ bola na svoju prácu hrdá aj Eva Sýkorová. V tento deň boli v Šali ocenené desiatky zapálených a obetavých učiteľov, ktorí sa s láskou každodenne venujú svojim žiakom všetkých vekových kategórií. „Povolanie učiteľa je veľmi náročné, ale zároveň aj veľmi krásne a myslím si, že je dôležité si to pripomínať nielen keď učitelia majú svoj sviatok, ale denno-denne. Učitelia sú tí, ktorí učia budúce generácie, formujú ich a aj súčasná doba nám ukazuje aká dôležitá je výchova a vzdelávanie. Oceňovanie učiteľov je preto veľmi dôležité,“ myslí si vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika  Velasquezová. Radosť z toho, že učitelia mohli prežiť krásne dopoludnie plné pekného kultúrneho programu, ale aj slov vďaky, ktoré niekoľkokrát zazneli na ich adresu z úst predstaviteľov samosprávy alebo nadriadených mali aj riaditelia škôl a starostovia obcí. „Učiteľ je vzácny a zaujímavý nie tým, že sa oňho zaujímajú novinári, alebo kedy-tedy politici, ale je vzácny a zaujímavý tým čo robí. Formuje, vychováva a vzdeláva mladú generáciu a práve preto by sme si mali učiteľa vážiť a nielen jeden deň v roku, ale počas celého roka. Aj touto cestou chcem zablahoželať pedagógom z našej obce, ktorí boli dnes v rámci osláv v Šali a poďakovať im za prácu, ktorú počas roka vykonávajú,“ poprial všetkým učiteľom starosta obce Roman Urbánik.

 

Krajské ocenenie pre Močenok

Slávenie sviatku učiteľov pokračovalo v Močenskej základnej škole v nasledujúci deň – vtedy sa všetkým pedagogickým, aj nepedagogickým zamestnancom školy prihovoril a za ich prácu poďakoval riaditeľ školy Eduard Lacko a starosta obce Roman Urbánik, ktorý im spolu so svojim zástupcom venoval symbolické kvietky. Obaja vysoko vyzdvihli prácu učiteľov a ich snahu o vštepovanie vedomostí deťom všetkých ročníkov.

Pomyselným vrcholom osláv dňa učiteľov bolo prvoaprílové odovzdávanie ocenení s krajskou pôsobnosťou, ktoré sa konalo v Párovskom gymnáziu v Nitre. Ocenenia si prišlo prevziať niekoľko desiatok učiteľov základných, stredných, aj špeciálnych škôl z celého Nitrianskeho kraja. „Učitelia, ktorí dokázali vychovať generácie úspešných žiakov si zaslúžia takéto ocenenie. Nepovažujeme toto stretnutie za formálne, považujeme to naozaj za stretnutie, kde si aspoň takýmto spôsobom dokážeme uctiť náročnú prácu učiteľov a všetkých ľudí, ktorí sa v školskom prostredí pohybujú,“ váži si prácu učiteľov vedúci Odboru školstva Okresného úradu v Nitre Milan Galaba. Z našej obce bola na ocenenie navrhnutá a ocenená zástupkyňa riaditeľa močenskej základnej školy Eva Čierniková, ktorá si z rúk vedúceho odboru školstva Okresného úradu v Nitre Milana Galabu prevzala ocenenie za dlhoročnú vynikajúcu pedagogickú prácu. „V prvom rade by som sa chcela srdečne poďakovať pánovi riaditeľovi, svojim kolegyniam a pani zástupkyni, že ma navrhli na toto ocenenie. Ľudia, ktorí ma poznajú dobre vedia, že ja si na takéto veci vôbec nepotrpím. Ja patrím k tým ľuďom, čo robia povolanie, ktoré chceli robiť celý život. Pre mňa je najväčším ocenením to, keď stretnem v dedine žiakov, ktorých som učila a oni sa so mnou s láskou porozprávajú. Pre mňa je ocenením to, keď mi poďakujú rodičia za to, čo som urobila a hlavne to, ak ma majú deti rady,“ prezentovala svoju lásku k deťom a učiteľskému povolaniu Eva Čierniková.
Z tohtoročných osláv Dňa učiteľov mal radosť aj riaditeľ základnej školy v Močenku Eduard Lacko – nielen, že si mohol uctiť svoje kolegyne a kolegov na domácej pôde, ale tri pani učiteľky z učiteľského kolektívu boli ocenené na okresnej a krajskej úrovni. Znamená to, že má kvalitný kolektív učiteľov, ktorí budú aj v budúcnosti odovzdávať svoje vedomosti žiakom s láskou a nadšením. „Som nesmierne šťastný, že sme mohli navrhnúť moje kolegyne na toto morálne ocenenie. Nie je to práca, je to poslanie, ktoré vykonáva každý jeden z nás, každý jeden pedagóg, ktorý sa denno-denne postaví pred žiakov, ktorí chcú získať vedomosti. Táto práca nie je ľahká a vyžaduje si pevné nervy a ohromný rozhľad. Kolegyne, ktoré dostali toto ocenenie si to plne zaslúžia, zapísali sa do histórie našej školy a som nesmierne šťastný, že som bol pri tom,“ tešil sa riaditeľ školy Eduard Lacko. Vďaka a uznanie patrí všetkým učiteľom, ktorí dokážu do života pripraviť žiakov a študentov tak, aby Slovensko mohlo vďaka ich vedomostiam a zručnostiam  stále napredovať. 

 

 

  • Oceňovanie učiteľov

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top