Titulka   >  Video reportáže
publikované: 03.12.2015 10:53  //  aktualizácia: 03.12.2015 10:55  //  zobrazené: 311

Obmedzenie solenia potravín

Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky záleží na zdraví občanov, aj z tohto dôvodu vydalo v druhej polovici marca tohto roku výnos platný od 1. decembra 2015, ktorým sa ustanovujú požiadavky na prípustné množstvo jedlej soli v potravinách. Dôvodom pre vydanie výnosu bol najmä vysoký príjem soli u obyvateľov, pretože veľké množstvo soli je rizikovým faktorom spôsobujúcim kardiovaskulárne, čiže srdcové a cievne ochorenia. K vysokému príjmu soli podľa zistení prispievajú aj niektoré základné potraviny. „V porovnaní so súčasnými platnými požiadavkami na pridávanie kuchynskej soli do potravín, upravenými v rámci Potravinového kódexu nový predpis upravuje obsah pridávanej soli pre komodity chlieb a pečivo, t.j. znižuje najvyššie prípustné množstvo pridávanej soli v najvyššom prípustnom množstve 18 g/kg, okrem špeciálnych slaných pekárskych výrobkov, ktoré sú na povrchu sypané soľou, kde je stanovené najvyššie prípustné množstvo pridávanej soli 30 g/kg. Zároveň sa mení najvyššie prípustné množstvo pridávanej jedlej soli pre „hotové pokrmy" - najvyššie prípustné množstvo pridávanej jedlej soli je stanovené na 13 g/kg u hotových pokrmov určených na priamu spotrebu a 18 g/kg u chladených a mrazených priemyselne vyrábaných. U ostatných druhov potravín zostáva najvyššie prípustné množstvo pridávanej jedlej soli nezmenené. Podľa WHO je odporúčaný denný príjem 5 g/deň u dospelého človeka. Z uvedeného dôvodu, by sme v stravovaní počas dňa mali dávať prednosť „neslaným" potravinám,“ spresnila obsah výnosu hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Mgr. Lenka Skalická. Znamená to, že od začiatku decembra by sa mal v obchodoch predávať menej slaný chlieb a pečivo, čo si však konzumenti možno ani nevšimnú. Menej slané by mali byť aj hotové pokrmy, ako napríklad konzervované jedlá, mrazené, alebo chladené jedlá, ktoré bývajú často výraznejšie slané. Výnos ministerstva má dopad aj na reštaurácie a jedálne, kde by malo byť od decembra používanie soli do jedál obmedzené nariadením. Mnohé z prevádzok sa novým výnosom už riadia, alebo sú naň pripravené. „U nás v pekárni nie je problém, lebo my dávame oveľa nižšie percento soli do chlebíka a do pečiva, ako to prikazuje výnos. Ono sa to hlavne bude vzťahovať asi na konzervárne a mäsovýrobu, tam je so solením väčší problém. U nás určite nie, my sme pod hranicou nariadenia,“ konštatoval majiteľ pekárne v Močenku Ľudovít Hochel. „V obidvoch našich stravovacích školských zariadeniach postupne prechádzame na tento systém, znižujeme množstvo soli, nepoužívame vegetu, korenie. Materiálno-spotrebné normy ako celok sa meniť zrejme nebudú, zmení sa len objem soli pridávanej do jedál. Na túto zmenu si budeme postupne musieť zvykať, v niektorých jedlách to pocítime viacej, v iných menej, ale dovolím si povedať, že ten prvotný podnet musí u detí prísť z domu, pri príprave jedál v domácnosti,“ ozrejmila vedúca školských jedální v materskej a základnej škole v Močenku Mgr. Jana Dičérová. Množstvo soli použitej na prípravu pokrmov v domácnosti ministerstvo nemôže ani kontrolovať, ani prikazovať. Zodpovednosť za zdravie rodiny tak zostáva na pleciach tých, ktorí pre svoje rodiny jedlá pripravujú a je na nich, aby si uvedomili, aké nebezpečenstvo z prehnaného solenia vyplýva. Výrobu jedál, pekárne, reštaurácie, alebo jedálne však ministerstvo kontrolovať môže. „Kontrola, či nedošlo k presiahnutiu stanoveného najvyššie prípustného množstva pridávanej jedlej soli, bude prebiehať na základe laboratórnych vyšetrení vzoriek potravín spolu s kontrolou technických údajov noriem ku komoditám potravín - v prípade komodít ako napr. chlieb a pečivo a v prípade hotových pokrmov s kontrolou receptúr. Pôjde o systematicky plánované kontroly a monitorovanie situácie v zmysle ročných plánov pre kontrolu. V prípade nedodržiavania požiadaviek orgán úradnej kontroly potravín pristúpi skôr k usmerneniu prevádzkovateľa s upozornením na dodržiavanie najvyššie prípustného množstva podľa výnosu. Ak prevádzkovateľ opakovane nebude dodržiavať najvyššie prípustné množstvo a nebude ochotný rešpektovať danú požiadavku, môže orgán úradnej kontroly pristúpiť aj k opatreniu a následne uložiť pokutu za nedodržanie uloženého opatrenia podľa § 28 zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení,“ doplnila Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Vzhľadom k nepeknému poprednému umiestneniu Slovenska na najvyšších priečkach rebríčka krajín, ktoré zaznamenávajú najvyšší počet pacientov s problémami s vysokým tlakom, srdcovými, alebo cievnymi ochoreniami, by sme sa mali všetci zamyslieť nad tým, koľko soli skutočne denne potrebujeme a koľko jej zjeme iba preto, že výrazná chuť soli robí niektoré jedlá atraktívnejšími.

  • Obmedzenie solenia potravín

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top