Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.04.2017 11:06  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:40  //  zobrazené: 507

Obecný deň zeme (8.4.2017)

Počas Dňa zeme sa zbieral odpad

V rámci Dňa zeme zorganizovala Obec Močenok v spolupráci s poľovníckym združením Zálesie už druhú brigádu zameranú na upratovanie chotára a poľovníckeho revíru. Určite si aj mnohí obyvatelia obce všimli množstvo odpadkov v blízkosti ciest, na poliach, vo vinohradoch či v lese. Práve takéto čierne skládky v okolí obce mali v pláne organizátori počas soboty 8. apríla 2017 vyčistiť. „Dnes sme sa tu stretli na poľovníckej chate Diana druhýkrát, aby sme zasa pozberali odpadky povyhadzované našimi občanmi. Vlani sa nazberal 80-kubíkový kontajner. V tomto roku vďaka tomu, že obec vyzberala odpadky popri cestách, pôjdeme ďalej po poliach zberať. Je to nepekné, že je okolie zasa znehodnotené odpadkami, a dúfam, že v tejto zostave zasa vyzberáme nejaký ten odpad a dáme to trošku do poriadku,“ dúfal v úspech brigády predseda PZ Zálesie Močenok Miroslav Pápay.

Brigádnici – väčšinou členovia poľovníckeho združenia a ich rodinní príslušníci a niekoľkí obyvatelia obce –sa rozdelili do skupín a každá si vzala na starosť určitú časť chotára alebo lesa. Na poľovníckej chate Diana, kde bol zraz brigádnikov, zostali dvaja kuchári, ktorí pre všetkých účastníkov brigády pripravovali dobrý poľovnícky guláš. Ostatní sa rozišli na určené miesta, aby okolie obce vyčistili od odpadkov, ktoré tam nanosili nezodpovední ľudia. „Prišiel som pomôcť, pretože by tu malo byť čisto a nie neporiadok,“ myslí si mladý brigádnik – štvrták Miško. „Odmalička som vonku v prírode, v lese, určite treba spraviť poriadok a pomôcť, lebo tí dnešní mladí a nielen mladí sú takí, že idú a niečo porozhadzujú,“ je jednoznačne naladená na ekologickú vlnu mladá budúca poľovníčka Adela Škriňová.

Ochrana životného prostredia leží na srdci aj vedeniu obce, preto sa brigády osobne zúčastnil aj starosta obce Roman Urbánik: „Po 1. ročníku tohto obecného Dňa zeme, ktorý spoluorganizujeme s poľovníckym združením Zálesie v Močenku,sme sa rozhodli na základe dohovoru pokračovať v tejto činnosti. Myslím si, že máme ešte v našom chotári, ale aj iných častiach obce, stále čo zberať a dočisťovať. Stretávajú sa tu mladí ľudia a aj starší skúsenejší ľudia, a to je veľmi dobre, lebo je to jedna z ciest, akým spôsobom možno formovať vzťah k životnému prostrediu a uvedomiť si to, kam patria odpady a kam nepatria. Keď sa nám dnes podarí naplniť tento kontajner, ktorý tu máme pristavený, tak zadanie tohto nášho spoločného Dňa zeme bude naplnené a určite sa budeme snažiť v tejto činnosti pokračovať aj v budúcich rokoch.“

Brigádnici počas dopoludnia naplnili jeden veľkokapacitný kontajner,a to svoju pozornosť venovali iba určitej časti extravilánu obce.

Na záver si dovolím jedno osobné konštatovanie – z vyjadrení mnohých obyvateľov obce viem, že by chceli žiť v peknom a čistom prostredí a odsudzujú každého, kto robí v obci i mimo nej neporiadok. Keď však príde na lámanie chleba a odpad treba zlikvidovať, na brigádu nepríde takmer nikto. Nevieme sa dopátrať k tomu, kto do chotára odpad vynáša, a nikto sa nechce obetovať, aby ho z prírody odstránil. Možno nastal najvyšší čas vstúpiť si do svedomia a snáď si aj všímať svoje okolie – kto s čím pracuje a kam dáva svoj odpad.

  • Obecný deň zeme (8.4.2017)

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top