Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 28.08.2023 17:24  //  aktualizácia: 28.08.2023 17:33  //  zobrazené: 919

Na Fabianovu dolinu sa oplatilo ísť

 

Na Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda leží množstvo pamätných krížov. Jeden z nich, na Fabianovej doline neďaleko Nitry, pripomína  tragédiu, ktorá sa tu odohrala v roku 1530. Turci zobrali do zajatia viac ako 400 detí a pri úteku pred cisárskymi vojakmi ich pozabíjali.

Túto udalosť pripomínal drevený kríž, ktorí vandali zničili.

Anton Ďurech zabezpečil a zaplatil výstavbu nového kríža a neskôr inicioval raz za rok slúženie sv. omší pri kríži.

V sobotu 26. augusta slúžil sv. omšu nitriansky diecézny biskup Viliam Judák s farárom farnosti Nitra – Klokočina Jozefom Tomicom dekanom – farárom farnosti Jarok Petrom Klechom

Po sv. omši nechýbalo agapé, na ktorom sa o pohostenie postarali skupiny dobrovoľníkov Antona Ďurecha z Párovských Hájov, Antona Kochana z Cabaja-Čápora a Jozefa Hrnka z Jarku.

Viacerí účastníci prišli na podujatie na bicykloch, alebo peši.

Na bicykli prišiel aj otec biskup Viliam Judák z Nitrianskeho hradu po novej trase, ktorá je súčasťou Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda. Z opačnej strany, od Kostola sv. Klimenta v Močenku prišli po tejto ceste na Fabianovu dolinu Močenčania.

Pamätné miesto na Fabiánovej doline nemusíte navštíviť len koncom augusta. Ivan Martiš a Anton Ďurech z Párovských Hájov a ďalší dobrovoľníci sa starajú o kosenie a udržiavanie poriadku počas celého roka.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top