Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 31.08.2022 00:13  //  aktualizácia: 31.08.2022 00:37  //  zobrazené: 1433

Na dožinkoch vo Vracove vystupovala aj FS Močenčanka

V sobotu 27. augusta 2022 v partnerskom meste Vracov v Českej republike organizovali tradičné Dožinky.

Podujatie sa začalo v Kostole sv. Vavrinca požehnaním žatevného venca.

Nasledoval sprievod do areálu vínnych pivníc, v ktorom pokračoval program.

Domáce súbory predstavili tradičné dožinkové zvykoslovie. Do programu sa zapojili aj členovia Folklórnej skupiny Močenčanka, ktorí pripravili program Žatva. Nechýbal ani Sečkársky tanec, ktorý potleskom sprevádzali vracovskí diváci.

Do tanca zahrala Dychová hudba Vracovjáci a nechýbala ani degustácia vo vínnych pivniciach. 

 

 

Podujatie 

Dožínky

Není to jen zbytečné gesto, je to možnost společně strávit krásné odpoledne a večer. Pobavit se s přáteli a vůbec všemi, kteří na tuto lidovou slavnost přijdou. Pro věřící jsou významné slavnostní mší svatou s hospodáři a dožínkovým věncem. Ten den je celkově jiný než ostatní. Je v něm zvláštní lidský náboj, který vždy u lidových oslav měl obrovský význam. Při pohledu na lehký a při tom velmi čistý a kontrastní vracovský kroj se do mysli vtiskne radost a hrdost, že jsme Vracovjany.


 

Dožínky k Vracovu

odjakživa patřily a už historicky daná zemědělská orientace celého našeho regionu nás k tomu prostě vybízí. V dnešní době už není mnoho obcí, které dokážou vlastními silami takovou lidovou slavnost uspořádat, buďme proto hrdí na kulturnost Vracova a schopnost souborů, tak i dalších zájmových organizací a také nadšených příznivců. Schopnost uchovat si kulturní tradice je a bude stále více znamenat jak v rámci regionu, tak i celoevropsky.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top