Titulka   >  Video reportáže
publikované: 24.04.2017 13:51  //  aktualizácia: 06.07.2017 10:40  //  zobrazené: 823

Močenský štamprlík (8.4.2017)

V Močenku sa konal prvý ročník degustácie destilátov

Druhý tohtoročný aprílový víkend patril v našej obci zaujímavému podujatiu, ktoré sa tu realizovalo po prvý raz – Močenskému štamprlíku. Močenský štamprlík bola premiérová riadená degustácia destilátov, na ktorú doručili majitelia z veľkej časti Slovenska viac ako 100 vzoriek ovocných páleniek. Podujatie zorganizovala Miestna organizácia Slovenského zväzu záhradkárov v našej obci v spolupráci s Pálenicou Močenok, Obcou Močenok a Slovenským Rádom rytierov destilátov, ktorí degustáciu odborne zastrešovali.

Podujatie sa začalo v sobotu 8. apríla slávnostným príchodoma privítaním rytierov. Potom pokračovalo dvomi prednáškami. Prvá bola o strihu ovocných stromov v podaní Jakuba Mankoveckého a druhá o histórii a význame destilátov v podaní Júliusa Forsthoffera. Po prednáškach sa účastníci podujatia rozdelili k degustačným stolom, na ktorých boli pripravené vzorky.Pod vedením rytierov sa začala degustácia. Pálenky sa chutnali pri 5 stoloch.„Ak ľuďom vysvetlíte, čo sa má hodnotiť, ako sa to má hodnotiť, čo sa má v tom destiláte hľadať, tí ľudia to vedia. Lenže pokiaľ si to robia sami pre seba, tak niekedy tie chyby prehliadajú, ale keď prídu na súťaž, tak tam sa už nedá chyba prehliadnuť, pretože tam je kolektívnejšie posudzovanie. Domnievam sa, že treba v tom veľmi intenzívne pokračovať, pretože kto sa naučí raz dobre hodnotiť, ten dostane úplne iný prístup k destilátom,“ myslí si jeden zo Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer.

Vzorky destilátov boli rozdelené podľa odrôd – na dvoch stoloch boli vzorky marhuľovíc, pretože tých bolo najviac, na ďalšom stole boli pripravené na hodnotenie slivovice, na štvrtom stole boli hruškovice a posledný stôl patril iným a špeciálnym destilátom – hodnotili sa tu napríklad jahodovice, vínovice, jablkovice, dulovice, barikové destiláty a iné, ktoré nemali také početné zastúpenie. Účastníci degustácie vždy pod vedením rytiera spoločne chutnali a 50-bodovým systémom hodnotili každú pridelenú vzorku. „Bolo to pekné.Prvýkrát som sa takéhoto niečoho zúčastnil a dúfam, že nie naposledy, že to bude pokračovať,“ plánuje návštevu aj v budúcom roku Jozef Škvarka. „Musím naozaj pozitívne hodnotiť niektoré vzorky s tým, že to hodnotenie prebiehalo spoločne pri stole v skupine asi 10 ľudí. Spoločným hodnotením sa vybrala jedna najlepšia vzorka. Akcia je veľmi dobre zorganizovaná,“ páčilo sa podujatie Marek Szekházimu z Dlhej nad Váhom.

Pri každom stole účastníci pod vedením svojho rytiera hodnotili pridelené vzorky, až kým nevybrali víťaza odrody a v prípade marhuľovíc aj šampióna výstavy, pretože vzoriek marhuľovíc bolo najviac.

„Pri našom stole polovica bola veľmi dobrá, polovica bola slabšia. Vzorky, o ktorých by sme povedali, že sú vyslovene zlé,sme nemali. Priebeh bol u nášho stola veľmi príjemný, uspokojivý, dúfam, že sa aj účastníci poučili. Snažil som sa im vysvetliť niektoré prečo, ako a prečo sme aj opakovali niektoré skúšky,“ konštatoval rytier Július Forsthoffer.

V celkovom hodnotení udelili degustačné komisie každej vzorke nejaký status – buď to bola vzorka bez medaily, prípadne získala bronzovú, striebornú či zlatú medailu a najlepšie vzorky, ktorých bolo 10, získali ocenenie Víťaz odrody. Medzi najvyššie cenenými destilátmi boli aj štyri, ktoré do degustácie priniesli dvaja Močenčania, jeden náš rodák a močenskí páleničiari. Víťazom odrody sa tak stali dulovica z roku 2015 z produkcie močenskej Pálenice, marhuľovica z roku 2016 nášho rodáka Ľubomíra Pápaya, hruškovica z roku 2014 Jozefa Benčíka a marhuľovica z roku 2013 Dariny Štangovej. Darina Štangová je aj členkou zväzu záhradkárov a aktívne sa o degustáciu zaujímala. Ešte pred vyhlásením výsledkov vysoko hodnotila najmä skúsenosti, ktoré sa naučila vďaka rytierovi, ktorý viedol ich degustačnú skupinu. „Bez neho by sme boli stratení.On nás naviedol, že čo máme hodnotiť.Potom sme si porovnávali vzorky, ktoré by podľa nás mohli vyhrať. Ochutnala som veľa dobrých, aj lepších, ale aj takých priemerných vzoriek. Ja sama som sem doniesla 4 vzorky, tak s napätím čakám výsledok,“ nedočkavo čakala na vyhlasovanie výsledkov Darina Štangová.

Po skončení degustácie jednotlivých vzoriek a určení šampióna výstavy, ktorým sa so vzorkou marhuľovice z roku 2016 stal Jozef Radimák z Gáňa, bol čas na zhodnoteniecelého podujatia zo strany organizátorov. „Na to, že to je prvý ročník Močenského štamprlíka akcia dopadla podľa mňa úspešne, 105 vzoriek bolo, 5 komisií, kde bolo cca po 10 ľudí v každej, a hodnotitelia mohli posúdiť svoje vzorky aj iné vzorky a mohli tak nadobudnúť nejaké znalosti,“ myslí si Tibor Holota z Pálenice Močenok. „Bol by som rád, keby sa tu tá tradícia zabývala. Robili by sme aj degustáciu vína, to už máme zabehnuté a popri tom ešte aj toto. Destiláty sa tu u náspália dosť a máme svoju pálenicu močenskú, tak by som bol rád, keby to tak fungovalo, ako aj v iných obciach,“ želal by si predseda ZO SZZ v Močenku Marián Švondra. „Je to jeden z takých nových prvkov v činnosti ZO SZZ, ktorý v spolupráci s pálenicou Močenok, s Rádom rytierov a Obcou Močenok spoluorganizuje riadenú degustáciu destilátov. Myslím si, že to podujatiezaujalo tých, ktorí sa problematikou pestovania, respektíve pálenia destilátov zaoberajú, a na to, že to bol prvý alebo nultý ročník, ako niektorí hovoria, mali organizátori viac ako 100 vzoriek, čo je veľmi pozitívne. Do budúcnosti to môže obohatiť vzdelávací, ale aj spoločenský rozmer života v našej obci,“ konštatoval starosta obce Roman Urbánik.

Zaujímavé podujatie prilákalo svojím programom a zameraním viac ako päť desiatok záujemcov. Úspechy na ňom zožali aj mnohí Močenčania, ktorí získali ocenenia za svoje vzorky destilátov. Nie všetci sa však degustácie mohli zúčastniť, a preto si svoje účastnícke diplomy môžu vyzdvihnúť v klientskom centre obecného úradu.

  • Močenský štamprlík (8.4.2017)

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top