Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.09.2022 09:32  //  aktualizácia: 14.09.2022 09:48  //  zobrazené: 708

Močenský organ opäť hrá

Pri svätej omši v sobotu 10.9.2022 v Kostole sv. Klimenta v Močenku po dlhom čase opäť hral organ.

Po viacročnej oprave organ posvätil Nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák, ktorý celebroval sv. omšu.

Účastníkov sv. omše privítal dekan dekanátu Močenok Peter Michalov:

„Organ v Močenskom kostole sv. Klimenta v Močenku pochádza z dielne Pažických, ktorá patrí k popredným organovým firmám polovice XIX. storočia. Tento organ patril k ich väčším nástrojom, bol však vo veľmi zlom stave. Preto farnosť pristúpila ku kompletnej rekonštrukcii tohto pamiatkového nástroja.

V súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom v Nitre a s Hudobným centrom v Bratislave sa rozhodlo, že nástroj bude treba vrátiť do pôvodnej podoby v akej bol postavený a nie do tej, v akom sa nachádzal pred rekonštrukciou.

Opravy sa ujala opravárenská dielňa Martina Baka z Bratislavy. Návrat nástroja do pôvodnej podoby si vyžiadal oveľa viac námahy a finančných prostriedkov.

Veľká vďaka patrí našim farníkom, ktorí ochotne obetovali svoje finančné prostriedky na jeho reštaurovanie.  Nešlo by to ani bez pomoci obce Močenok a jej predstaviteľov. Nešlo by to bez dotácií ministerstva kultúry, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Biskupstva Nitra. Všetkým sa chcem veľmi  poďakovať.“

Organ je už možné používať pri svätých omšiach a pobožnostiach. Jeho definitívne dokončenie však bude ešte niekoľko mesiacov trvať.

Otec biskup Viliam Judák sa poďakoval všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o obnovu organa:

„Svätú omšu, chcem obetovať za vás všetkých, najmä dobrodincov, ktorí ste prispeli a ktorí ste pracovali na reštaurovaní tohto organa a ktorí sa staráte aj o veci, ktoré sú Božie v tejto farnosti.

Vy v Močenku pod vedením svojich duchovných otcov, aj terajšieho pána dekana sa o to usilujete. Aj mnohé aktivity, o ktorých sa nevie a ktoré sú skryté, ale aj tie, ktoré tu uskutočňujete v spolupráci s obcou, krajom, počas roka, sú naozaj chvályhodné a chcem vám za to poďakovať. Aj oprava cirkevných objektov, ako je tento farský chrám, ktorý je naozaj krásny na slávu Božiu a dokončuje sa aj jeho exteriér. Tiež filiálny kostol v Hornej Kráľovej, jednotlivé kaplnky, Božie muky, jednotlivé cirkevné stavby, ktoré slúžia vám všetkým, sú naozaj v starostlivej opatere. Aj to je znak vašej živej viery, vašej ochoty, vašej lásky. Patrí vám za to naozaj vďaka.  

Kresťanský duchovný život nie je mysliteľný bez hudobného prejavu, ktorý v cirkevných obradoch a bohoslužbe sprevádza Božie slovo a dopĺňa a vyjadruje náboženský zážitok. Chrámový spev a organová hudba na tomto zážitku participujú jedinečným spôsobom. Funkcia sakrálnej hudby je podstatná. Nikdy nebola len dekoratívnym prvkom. Je súčasťou liturgického úkonu.

Hudba a pieseň sú viac než len ozdobou bohoslužby.  Sú súčasťou liturgického úkonu. Sú našou modlitbou. Slávnostná cirkevná hudba so zborom, organom, orchestrom a spevom ľudí nie je doplnkom, ktorý skrášľuje liturgiu a robí ju príjemnejšou. Je dôležitým spôsobom aktívnej účasti na bohoslužbe.

Organ vždy bol považovaný za kráľa hudobných nástrojov, pretože vymedzuje všetky zvuky stvorenia a dáva dozvuk plnosti ľudských pocitov.   

Veľký rozsah intenzity tónov organu od klavírnych až po hrmiace fortissimo, robia z neho nástroj nadradený ostatným. Má schopnosť odrážať a vyjadrovať všetky skúsenosti ľudského života. Radosť, bolesť, smútok...

Ak by sme sa chceli na organ pozrieť symbolicky, je obrazom ľudskej spoločnosti, aj života farnosti, obce...

Píšťaly a hlasy musia tvoriť jednotu. Ak jedna píšťala vydáva nesprávny tón, môže si to najskôr všimnúť iba vyškolené ucho. Ale ak je falošných niekoľko píšťal, nasleduje nesúlad a výsledok je neznesiteľný. Tak je to aj medzi našimi vzťahmi. Takisto sú píšťaly organa vystavené aj rôznym teplotám a podliehajú vplyvom počasia, klímy, opotrebovania. Toto tiež signalizuje aj obraz spoločenstva. Tak ako v organe musí ruka odborníka neustále nahrádzať disharmóniu súladom, aj my v cirkvi musíme rôznosti našich darov a chariziem nanovo nachádzať spoločenstvo vo viere. V odpúšťaní, vzájomnej pomoci. Harmóniu vo velebení Boha a v bratskej láske.“  

Otcovi biskupovi Mons. Viliamovi Judákovi za významnú pomoc obci vo viacerých oblastiach poďakoval starosta obce Roman Urbánik: „Dnešná svätá omša je súčasťou programu Dní obce Močenok, ktoré spolu organizuje obec a farnosť. Dnešný deň je pre nás sviatočný o to viac, že sa po rokoch obnovy nanovo rozozvučal náš obnovený organ. Otec biskup, za vašu prítomnosť tu medzi nami, za vašu priazeň a podporu, ktorú nám venujete, za myšlienky a posolstvá obsiahnuté vo vašej kázni ale aj za to, že ste počas obnovy organu venovali pozornosť a podporu týmto prácam, mi dovoľte sa vám zo srdca a úprimne poďakovať. Za všetko, čo ste pre nás urobili vám vyprosujem hojné božské požehnanie Božie milosti.“

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top