Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 31.07.2023 23:08  //  aktualizácia: 01.08.2023 15:40  //  zobrazené: 896

Močenok a Nitru spája Náučný chodník sv. Gorazda

Aktuálnu mapu chodníka nájdete TU.

 

V stredu 26. júla 2023 o 15.00 otec biskup František Rábek, vojenský ordinár OS a OZ SR požehnal Náučný chodník sv. Gorazda. Začína sa pri Kostole sv. Klimenta v Močenku a pokračuje zväčša po lesných cestách k Miléniovému krížu pred Nitrou. Otec biskup spolu s 45 pútnikmi prešiel 13,5 km dlhý úsek chodníka a potom pokračoval do pastoračného centra pri Farskom kostole sv. Gorazda v Nitre a ďalej na Nitriansky hrad. Peši prešiel celú 19 km dlhú trasu a potom slúžil spolu s nitrianskym pomocným biskupom Petrom Beňom sv. omšu v Bazilike sv. Emeráma.

Otec biskup mal z púte veľmi dobré dojmy: „Keď som mal 12 rokov otec ma aj s bratmi prvýkrát zobral peši na púť z Močenka na Nitriansku kalváriu. Prekvapilo ma, ako je teraz trasa pekne upravená a vyčistená.  Môžeme predpokladať, že touto cestou chodili aj naši vierozsvestcovia sv. Cyril a Metod a tiež sv. Gorazd. Je to vzácny úsek aj pre Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda.“

Najpravdepodobnejším rodiskom sv. Gorazda je práve osada Gorazdov, ktorá je súčasťou obce Močenok.

Zastávky pútnikom spríjemnili veriaci z Cabaja-Čápora, poľovník z Mladého Hája Anton Ďurech s rodinou, farár Farnosti Nitra – Klokočina Jozef Tomica a občianske združenie Kreatívni ľudia, ktorí pripravili občerstvenie.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top