Titulka   >  Oznamy
publikované: 19.04.2022 08:00  //  aktualizácia: 05.05.2022 09:06  //  zobrazené: 1956

Informácie pre občanov - Kríza na Ukrajine (Інформація для громадян)

* Vážení občania a podnikateľské subjekty, na základe Uznesenia vlády SR č. 142 do dňa 26.02.2022 a vyhlásením mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky Vás žiadame, ak ubytujete cudzincov z Ukrajiny na území našej obce, resp. vo svojich domoch je potrené to nahlásiť na obecný úrad na tel. č. 037/655 69 74 alebo na mail prednosta@mocenok.sk ! (čestné prehlásenie k ubytovaniu utečencov z Ukrajiny sa nachádza v prílohe).

* Ukrajinci, ktorí pri prechode cez hranicu nepožiadali o dočasné útočisko, prípadne o azyl, tak musia urobiť na príslušnom oddelení cudzineckej polície. Kontakty na Oddelenie cudzineckej polície PZ Nové Zámky, ktorá má pôsobnosť aj pre okres Šaľa. Tu môžu požiadať o dočasné útočisko, prípadne o azyl (pripravuje sa legislatíva –). Potrebné tlačivá sa nachádzajú v prílohe. 
Online služba pre registráciu dočasného útočiska. Link:
Registrácia dočasného útočiska (minv.sk)

Oddelenie cudzineckej polície PZ Nové Zámky

Bitúnkova 8, Nové Zámky 949 36
GPS: N 47.98234 E 18.16920

TEL.: +421-96133-3208, +421-96133-3201

FAX: +421-96130-4021

MAIL:  Pošli správu

* V prílohe sa nachádzajú kontakty na miestne príslušné oddelenia cudzineckej polície a formulár vyhlásenia k získaniu štatútu dočasného útočiska.

Združenie miest a obcí Slovenska  zriadilo Transparentný účet. 

Transparentný účet je verejne prístupná a otvorená peňaženka, z ktorej bude zrejmé, kto finančne prispel na pomoc samosprávam v zvládaní humanitárnej pomoci. O jej prerozdeľovaní budú na základe konzultácií rozhodovať predsedovia dotknutých regionálnych združení miest a obcí, ktorí detailne poznajú situáciu v regiónoch. Číslo transparentného účtu s názvom ZMOS_POMOC_UKRAJINE je SK25 0900 0000 0051 8801 0894.

* Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR informujú o odporúčaniach týkajúcich sa zabráneniu možného šírenia nákazy COVID-19 pre ubytovacie zariadenia, ktoré sa rozhodli pomôcť vojnovým utečencom z Ukrajiny. Rezort v prvom rade úprimne ďakuje všetkým subjektom a občanom SR za pomoc, ktorú ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom už nepretržite niekoľko dní poskytujú. (BLIŽŠIE INFORMÁCIE SA NACHÁDZAJÚ V PRÍLOHE)

* Migračné informačné centrum Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) poskytuje bezplatné právne poradenstvo a asistenciu pre cudzincov z krajín mimo EÚ (štátnych príslušníkov tretích krajín) v slovenskom alebo anglickom jazyku v oblastiach pobytu, dobrovoľného návratu do krajín pôvodu, zamestnania, podnikania, zlúčenia rodiny, bývania, sociálneho zabezpečenia, zdravotnej starostlivosti a zdravotného poistenia, vzdelávania, štátneho občianstva a iných oblastiach života a pobytu cudzincov na Slovensku. Pracovníci IOM tieto služby momentálne poskytujú aj priamo na slovensko-ukrajinskom hranici. Letáky Migračného informačného centra IOM by mali v každom ubytovacom zariadení zverejňované tak, aby boli prístupné podľa možnosti pre všetkých ubytovaných vojnových utečencov z Ukrajiny (jednoducho vylepiť na chodbe na stenu napríklad.). (LETÁKY SA NACHÁDZAJÚ V PRÍLOHE).
Na tomto odkaze Informácie a pomoc - situácia na Ukrajine - Migračné informačné centrum IOM  sa nachádzajú komplexné informácie v slovenskom aj ukrajinskom jazyku  k legislatíve, k postupom, k formám pomoci a pod.

https://www.mic.iom.sk/sk/

Kontakt:

Bratislava

PON - PIA: od 9,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00
Tel: 0850 211 478 (zvýhodnené číslo z územia SR) +421 2 5263 0023
Fax: +421 2 5263 0093

Skype: micconsultant (voice calls only)

Telegram/Signal: +421 908 767 853 (voice calls only)

Email: mic@iom.int

 

* V súvislosti s konfliktom na Ukrajine prinášame súhrnné informácie pre pracovníkov z Ukrajiny, odídencov z Ukrajiny a podrobnosti k pomoci, dávkam v hmotnej núdzi. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR rozširuje okruh pomoci a pripravuje podporu pre rodiny, ktoré odišli pred existujúcim vojnovým konfliktom z Ukrajiny. Potrebné informácie sú na odkaze: https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka/informacie-odidencov-z-ukrajiny/informacie-odidencov-z-ukrajiny.html

 

_________________________________________________________________________________

 

Rezort vnútra prináša dôležité informácie a vzory dokladov pre ubytovateľov i samosprávu, vrátane odpovedí na najčastejšie otázky, ktoré bude pravidelne aktualizovať.

Poskytovanie príspevku za ubytovanie osôb s udeleným štatútom dočasného útočiska upravuje aktuálna novela zákona o azyle účinná od 30. marca 2022Príspevok budú ubytovateľom vyplácať samosprávy z prostriedkov poukázaných z ministerstva vnútra.  Podrobnosti a postup pri vyplácaní príspevku upravuje nariadenie vlády účinné od 31. marca 2022.

Dôležité informácie a vzory dokladov pre ubytovateľov i samosprávu, vrátane odpovedí na najčastejšie otázky, nájdete TU.

_________________________________________________________________________________

Ministerstvo zdravotníctva SR

Medzi vojnovými utečencami sú tisíce detí, ktoré sa pre svoj ďalší rozvoj a uplatnenie v budúcnosti potrebujú začleniť do vzdelávacieho systému. Z tohto dôvodu je možné v prílohe stiahnuť dotazník (aj v ukrajinskom jazyku), ktorého vyplnenie je potrebné pre lekárov. Rodičia detí ho môžu vyplniť priamo v ambulancii, alebo ho môžu priniesť už vyplnený.

 

_________________________________________________________________________________

V prílohe sa nachádza, pre účely poskytovania pomoci v hmotnej núdzi  odídencom z Ukrajiny, dvojjazyčné tlačivo „Oznámenie o zmene pri poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi“  a to v slovensko-ukrajinskej a slovensko-anglickej verzii.

Toto tlačivo sa týka nahlásenia zmeny UA občana....buď pri zmene pobytu, forme ubytovania, vzniku pracovného pomeru, zmenu spoluposudzovaných osôb a pod.

 

 

Prílohy

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top