Titulka   >  Video reportáže
publikované: 25.08.2015 08:52  //  aktualizácia: 22.09.2015 09:04  //  zobrazené: 1159

Festival GORAZDOV MOČENOK sa vydaril

Celonárodný festival kresťanského divadla Gorazdov Močenok, ktorý prebiehal od 25. do 29. júla otvárali v tomto roku pútnici. Pri soche sv. Gorazda ich požehnal farár Farnosti Močenok vdp. Peter Michalov a posolstvo im odovzdal starosta obce Močenok PaedDr. Roman Urbánik. Dvadsaťpäť pútnikov na Nitrianskom hrade privítal riaditeľ biskupskej ThDr. Martin Michalíček. Urobil močenským pútnikom prehliadku hradu, vyšli spoločne do hradnej veže a modlili sa v kaplnke. Pútnici ThDr. Martina Michalíčka inšpirovali a na slávnostnú sv. omšu do Gorazdova prišiel z Nitry na bicykli.

Slávnostnú sv. omšu v Gorazdove, ktorú v priamom prenose vysielala RTVS, celebroval Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR. O význame, ktorý prikladá festivalu Gorazdov Močenok, svedčí aj skutočnosť, že otec biskup poctil svojou prítomnosťou  všetkých 23 ročníkov tohto podujatia: „Sv. Ján Pavol II. povedal, že viera, ktorá sa nestáva kultúrou je viera, ktorá sa nestáva dosť pochopenou ani dosť prijatou, ani dosť žitou. Pokiaľ chceme byť kresťanmi, musíme sa prejavovať aj v nejakej tvorivej činnosti, kde sa táto viera vyjadruje.  Jednou z tých oblastí je aj kultúra a divadelná kultúra. Z tohto dôvodu je Gorazdov Močenok dôležitou vecou, ktorú treba udržať. Malo by to vychádzať z optimizmu viery, a to nielen nás v Močenku, ale na celom Slovensku, pretože je to celoslovenský festival.“

Po sv. omši nasledovalo „agapé“ - Gorazdovský dvor. Nechýbal guláš, ktorý venovali PZ Zálesie a Štefan Brestič - Montstav Močenok.

Svoju tvorbu tu prezentovali členky „Klubu tvorivosti Močenok“. Mária Dičerová predstavila drôtikárske výrobky, Lenka Bollová podmaľbu na sklo. Pani Hippová, Gabriela Nováková a pani Nagyová odprezentovali rôzne techniky ľudovej tvorby (podmaľba na sklo, pletenie rôznych predmetov z prútia, pedigovanie, servítkovú metódu, drôtikovú metódu, látkové hračky pre deti).

Viacerí návštevníci festivalu si potom prezreli výstavy v spoločenskej sále obecného úradu. Výstavu Krajského osvetového strediska v Nitre „Po stopách sv. Cyrila a Metoda“, „Drevorezby Tibora Lešša“ a „Biblické motívy Ľudovíta Bebjaka“.

Počas slávnostného otvorenia, ktoré moderovala MonikaTernerová privítal hostí starosta obce PaedDr. Roman Urbánik: „V tomto roku si v našej obci pripomíname 250. výročie posviacky Kostola sv. Klimenta. Toto významné výročie zastrešuje celý tohtoročný festival. Druhou významnou udalosťou je 65. výročie Barbarskej noci, ktorá neobišla ani našu obec a rehoľníkov, ktorí boli väznení v našom kaštieli.“ Tajomník OZ KREDIV a zástupca starostu obce informoval o spoloupráci obce Močenok s medzinárodným združením Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda so sídlom v Zlíne. Festival potom otvoril Mons. František Rábek.

Večer si návštevníci mohli v kultúrnom dome pozrieť umelecko-dokumentárny film Emila Vontorčíka „Starodávna Nitra“. Potom už nasledovala ľudová veselica, v ktorej vystúpili FS Močenčanka, SS Zúgovanka, MSS Močenskí speváci a folklorista z Očovej, Anton Budínsky.

V pondelok ráno začali pracovať tri tvorivé dielne. Vo výtvarnej, ktorú viedol Pavol Bebjak, sa venovali kresbe jednotlivých častí farského Kostola sv. Klimenta v Močenku.

Tvorivú divadelnú dielňu si zobral pod svoje krídla režisér Peter Weinciller a žurnalistickú triedu Jozef Bleho.

Popoludňajší program pokračoval besedou k 65. výročiu zvážania rehoľníkov do sústreďovacích kláštorov. Uskutočnila sa v Komunite Kráľovnej pokoja v Močenku, ktorá sídli v bývalom biskupskom kaštieli. To bolo jedno z miest, do ktorého zvážali rehoľníkov z celého Slovenska. V besede, ktorú moderovala redaktorka RTVS Soňa Gyrfášová, vystúpil PaedDr. ThDr. Ondrej Krajňák, PhD. predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa a Mgr. Pavol Jakubčin, PhD. zo Sekcie výskumu Ústavu pamäti národa.

Po skončení besedy si návštevníci festivalu mohli pozrieť Filatelistickú výstavu „250. výročie Kostola sv. Klimenta - mučeníka,“ ktorú pripravil predseda Klubu filatelistov 52-46, Jozef Kútny.

Sv. omšu v Kostole sv. Klimenta v pondelok celebroval Mons. Štefan Vallo, veľprepošt Nitrianskej sídelnej kapituly a v utorok Mons. Peter Brodek, generálny vikár Nitrianskej diecézy.

Po nej sa mohli návštevníci započúvať do gospelových piesní, ktoré spievala Laura Janičová a Monika Leššová. Potom nasledovala prehliadka kostola s výkladom, ktorý zaujímavým spôsobom pripravila katechétka Mgr. Helena Šuvadová.

Sv. omšu v stredu celebroval vdp. Peter Michalov, farár Farnosti Močenok. Potom si mohli návštevníci festivalu pozrieť práce výtvarnej triedy a divadelné vystúpenie divadelnej triedy.

Potom prišlo na rad vyhodnotenie festivalu. Komunita oratória svätého Filipa Neriho zo Senca získala cenu za žánrové obohatenie festivalu. Porota udelila dve tretie miesta – DDS Gašparko z Lendaku za komediálnosť a tvorivú hru v inscenácii Chaos v rozprávke a Miriame Gajdošovej a Kataríne Pirohovej za autorskú adaptáciu a interpretáciu príbehu Anny Frankovej. Druhé miesto porota udelila tanečnému divadlu ATaK z Bratislavy za tanečné prerozprávanie biblického príbehu a víťazom 23. ročníka festivalu sa stal divadelný súbor Slúchadlo z Nitry s inscenáciou Ježiš v cirkuse.

„Gorazdov Močenok nie je len o divadle, je aj o množstve sprievodných akcií, ktoré majú pozdvihnúť duchovnú, kultúrnu, spoločenskú, športovú úroveň života občanov našej obce, ale aj celého regiónu. Myslím si, že tohto roku sprievodné akcie, ktoré rámcovali celý festival boli veľmi zaujímavé, v prvom rade sme sa snažili venovať pozornosť 250. výročiu posviacky farského kostola sv. Klimenta. Venovali sme pozornosť kultúrnym, spoločenským podujatiam, športovým podujatiam - cyklotrase, pešej túre pútnikov na Nitriansky hrad a množstvo ďalších podujatí a akcií. Myslím, že to, čo sme v programe Gorazdovho Močenku mali naplánované, sa organizátorom aj podarilo naplniť. Divadelné predstavenia mali vysokú úroveň, čo mňa osobne potešilo, bola aj pomerne hojná účasť divákov, to znamená, že herci mali pre koho hrať. Myslím si, že aj tie sprievodné podujatia, ktoré boli, zaujali aj odbornú, aj laickú verejnosť. Z tohto miesta sa mi patrí poďakovať všetkým, ktorí sa na organizácii festivalu podieľali, samozrejme, ďakujem aj odbornej porote, ďakujem OZ KREDIV a  v neposlednom rade dobrovoľníkom a zamestnancom obce, ktorí zabezpečili toto krásne podujatie,“ zhodnotil festival starosta obce PaedDr. Roman Urbánik.

Samozrejme, nie všetko sa nám vydarilo tak, ako by sme chceli. Mne bolo veľmi ľúto, že vedúca spevokolu Cantica nám oznámila, že na festivale Gorazdov Močenok v tomto roku spievať nebudú. Som vďačný Jánovi Petrášovi a speváckemu zboru Glória z Nitry, že nám pomohli. Bez nároku na honorár spievali počas slávnostnej sv. omše, ktorú prenášala RTVS.

Organizácia tohto ročníka festivalu bola oveľa náročnejšia, ako po iné roky. Kultúrne stredisko, ktoré každoročne zabezpečuje podstatnú časť podujatí, má o dvoch pracovníkov menej. Nemohli sme si dovoliť ani pozvať toľko pomocníkov, ktorých by sme vyplatili na dohodu, ako to bolo v minulosti. Finančne je na tom obec zle. Som preto vďační všetkým, ktorí nám boli ochotní pomôcť. Veľmi veľký podiel práce urobili aj zamestnanci, ktorých máme na obci cez úrad práce, ľudia, ktorí venovali ovocie a zeleninu, sponzori...

 

Mgr. Peter Sýkora

zástupca starostu obce

 

  • Festival GORAZDOV MOČENOK sa vydaril časť I.
  • Festival GORAZDOV MOČENOK sa vydaril časť II.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top