Titulka   >  Video reportáže
publikované: 04.05.2016 14:26  //  aktualizácia: 15.06.2016 13:29  //  zobrazené: 590

Deň Zeme 2016

Základná škola v Močenku oslavovala tohtoročný Deň zeme tri dni. Tento sviatok pripadol na 22. apríl 2016. Žiaci druhého stupňa vymaľovali múr pri zberni druhotných surovín a upratali školský areál, ako aj okolie kostolného parku. Nezaostávali ani žiaci prvého stupňa, ktorí maľovali obrázky na tému životného prostredia. V spolupráci s materskou školou bola zorganizovaná taktiež výsadba tují.

S pripomínaním dôležitosti zeme začali žiaci druhého stupňa už v stredu 20. apríla 2016. Na podnet starostu obce vybraní školáci skrášlili betónový múr obkolesujúci zberňu druhotných surovín v Úzkej ulici. Pomerne veľké plochy múra pomaľovali žiarivými farbami. „Zaskočil za nami pán starosta s požiadavkou, či by sme mu nepomohli zveľadiť tento múr. Tak sme nad tým podumali a zistili sme, že je to výborný nápad, pretože je to výtvarná pod holým nebom namiesto učenia, takže sme dali dokopy niekoľko návrhov a urobili sme konkurz. Decká, ktoré mali záujem, priniesli rôzne návrhy a podľa tých najlepších návrhov sme potom vybrali zostavu, ktorá sa tu prezentovala vlastne od stredy. Dnes sme prácu dokončili a myslím si, že každý, kto pôjde okolo, si povie, že vynaložená námaha stála za to,“ zhodnotil výsledok učiteľ výtvarnej výchovy Radoslav Novelinka. Žiaci dokončili skrášľovanie múru v piatok – presne vo sviatok Dňa zeme. „Bola to zábava a má to aj výpovednú hodnotu pre dospelákov, že si uvedomia, že aj oni majú chrániť prírodu,“ myslí si jeden z autorov diela Filip. „Bolo to zaujímavé, zabavili sme sa pri tom. Každý, kto pôjde okolo, sa určite bude na to pozerať, lebo to svieti a je to pekné,“ doplnila Simona.

Žiaci prvého stupňa mali okrem maľovania obrázkov s tematikou životného prostredia pripravený nečakaný program: „Pre prvý stupeň sme pripravili malé prekvapenie vo forme veľkých strojov. Mohli vyliezť do kabín a zoznámiť sa s technikou,“ prezradil prekvapenie pre žiakov riaditeľ školy Eduard Lacko. Školáci si mohli zasadiť aj vlastné tuje: „Deti, ktoré boli zapísané do školy, dostali tuje a tieto v rámci Dňa zeme vysadia,“ spresnil Eduard Lacko.

Okrem Dňa zeme venuje škola pozornosť problému znečisťovania prírody aj v rámci vyučovacieho procesu: „Ochrane prírody sa venujeme hlavne na predmete prírodoveda a vlastiveda, kde sa žiaci učia separovať odpadky, učia sa ochraňovať prírodu a toto všetko vyvrcholilo na výtvarnej výchove, keď si pripravili obrázok, ktorý v dnešný deň nakreslili na asfalt. Práca sa im veľmi páčila a brali to veľmi hravo,“ popísala záujem detí o ochranu prírody aj učiteľka Renáta Urbániková. Ten potvrdili aj samotné žiačky: „Musíme ju chrániť, aby bola celá čistá. Urobíme to tak, že budeme hádzať odpadky do košov,“ vysvetlila Kajka. „Nebudeme hádzať cukríkové obaly na zem, ale budeme ich zahadzovať do koša a budeme ešte triediť odpady na plastové, sklo a tak ďalej,“ pridala sa aj Hanka.

Marcela Lenčéšová

  • Deň Zeme

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top