Titulka   >  Video reportáže
publikované: 13.02.2017 14:28  //  aktualizácia: 31.05.2017 11:57  //  zobrazené: 794

Dane a poplatky na rok 2017

Dane a poplatky v obci po novom

Niektoré platby daní a poplatkov v obci Močenok majú v roku 2017 nové postupy. Upravuje ich novela všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Jednou z noviniek je zmena sadzby poplatku za komunálny odpad pre právnické osoby, teda podnikateľov. Mení sa taktiež spôsob a termín vývozu odpadov právnickým osobám. „Komunálny odpad u podnikateľov sa bude vyvážať v týždňových alebo dvojtýždňových intervaloch. Podnikatelia, ktorým tento spôsob nevyhovuje, si môžu zvoliť aj vývoz odpadu prostredníctvom vriec, ktoré si môžu zakúpiť v klientskom centre. Každá nádoba musí byť označená nálepkou, kde je určený interval vývozu. Kto nemá na nádobe nalepenú nálepku, tomu komunálny odpad nebude vyvezený,“ informoval o spôsobe zberua vývozu odpadov prednosta obecného úradu Ján Valek.

Dane fyzických osôb sa nezmenili. Pre všetkých občanov obce,nielen pre podnikateľov, však platí povinnosť mať na smetnej nádobe na komunálny odpad nálepku.„Čo sa týka daní obyvateľov, tie sa nemenili v novele VZN.Spôsob vyberania daní je nasledovný – daňovníci, ktorým sa menil stav, to znamená kúpili alebo predali nejaký majetok, museli podať daňové priznanie do 31. januára.Na základe týchto daňových priznaní sa potom v priebehu mesiacovfebruár – marec spracujú daňové výmery. Výmery budú v priebehu mesiacov apríl a máj doručované do všetkých domácností v obci Močenok. Na základe týchto výmerov sa potom bude nasledovne vyberať úhrada dane a poplatku za vývoz komunálneho odpadu. Úhrada môže byť zrealizovaná v pokladni obce alebo prostredníctvom účtu,“ spresnil čas a spôsob platenia daní a poplatkov Ján Valek.

V platnosti pre občanov zostáva aj možnosť požiadať o zníženie, respektíve odpustenie zaplatenia poplatku za komunálny odpad pre osoby, ktoré sa viac ako 90 dní v kalendárnom roku zdržujú mimo obce. Žiadosť je možné podať od 1. apríla najneskôr do 30. septembra.Dôvody zníženia alebo odpustenia poplatkov je potrebné preukázať každoročne hodnoverným dokladom.Dlhodobý pobyt v zahraničí doloží obyvateľ obce čestným vyhlásením. Nárok na zníženie poplatku za komunálny odpad majú aj majitelia nehnuteľností, ktorí nemajú na území obce trvalý pobyt a vo svojich nehnuteľnostiach sa zdržiavajú minimálne alebo vôbec.Spôsob a podmienky platenia daní a poplatkov v obci Močenok upravuje VZN číslo 15/2016, ktorým sa mení a dopĺňa VZN číslo 13/2015 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.Ďalšie informácie k daniam a poplatkom poskytnú záujemcom referentky na obecnom úrade.

  • Dane a poplatky na rok 2017

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top