Titulka   >  Video reportáže
publikované: 14.01.2016 14:26  //  aktualizácia: 10.02.2016 19:45  //  zobrazené: 2284

Dane a poplatky

Začiatkom nového kalendárneho roka nastali niektoré zmeny vo výške poplatkov a daní. Od 1.januára 2016 je v našej obci v platnosti všeobecne - záväzné nariadenie obce č.13, ktoré rieši túto problematiku. „V oblasti daní došlo k zvýšeniu dane na stavby o 1 cent z dôvodu, že do roku 2024 sa má podľa zákona zosúladiť sadzba, kde rozdiel medzi najnižšou a najvyššou platbou nemôže byť vyšší ako 10-násobok,“ – informoval nás prednosta obecného úradu Ing. Ján Valek – „Ďalej by som chcel podotknúť, že občania, ktorí mali v oblasti daní prírastky, respektíve úbytky majetku musia podľa platného zákona predložiť daňové priznanie do 31. januára 2016, aby sa im tieto zmeny zohľadnili vo výpočte výmeru.“

Podľa všeobecne – záväzného nariadenia obce majú občania obce starší ako 80 rokov a zdravotne ťažko postihnutí občania možnosť požiadať obec o úľavu na dani. Žiadosť si však musia podať najneskôr do konca januára, aby mohla byť zohľadnená vo výmere, ktorý bude na základe toho spracovaný. „Výmery sa budú distribuovať občanom od mesiaca apríl postupne tak, ako budú vytláčané. Každý občan, ktorý zaplatí dane dostane aj výmer a doklad o zaplatení. Úhrada daní môže byť realizovaná v jednej sume, prípadne na splátky tak, ako bude uvedené vo výmere a to buď v hotovosti v pokladni obce, alebo na účet obce bankovým prevodom,“ doplnil informácie prednosta Valek.

Vedenie obce plánuje po otvorení klientskeho centra v nových priestoroch budovy obecného úradu zabezpečiť možnosť úhrady daní alebo, poplatkov aj pomocou POS terminálu, čiže platobného terminálu na realizáciu bezhotovostných platieb prostredníctvom platobných kariet. „V oblasti poplatkov sa zvýšili sadzby poplatkov za psa, kde sa z jednej sadzby vytvorili dve a to tak, že jedna sadzba je za psa vo viacbytovom dome a druhá za psa v rodinnom dome. Ide o rozdiel 3 €, kde 8 € je sadzba za psa vo viacbytovom dome a 5 € je poplatok za psa v rodinnom dome. Ďalšie poplatky, ktoré sa zvýšili oproti minulému obdobiu a zmenil sa systém ich výberu sa týkajú vývozu komunálneho a separovaného odpadu. Doterajší systém štítkov sa od 1.1. 2016 zrušil a občania budú platiť jednotlivú sadzbu za občana na rok. Po prepočte koeficientu, ktorý bol schválený vo všeobecne – záväznom nariadení to vychádza 18 € na občana a rok, ozrejmil prednosta novinky a zmeny v poplatkoch. Občania, ktorým ešte zostali z uplynulého roka štítky na smetné nádoby ich môžu vrátiť v podateľni obecného úradu do konca februára tohto roku. 

 

  • Dane a poplatky

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top