Titulka   >  ŽIVOT V OBCI   >  Kultúra
publikované: 27.01.2016 10:01  //  aktualizácia: 19.03.2021 12:43  //  zobrazené: 7878

Zúgovanka

Charakteristika Zúgovanky (2020)

Zúgovanka je zmiešaná spevácka skupina, ktorá vznikla v r. 2014 pri Miestnej organizácii Jednoty dôchodcov Slovenska v Močenku. Základ položili seniorky, ktoré sa stretávali v Klube dôchodcov ,  rady si spoločne posedeli, ale aj zaspievali.   

V súčasnosti má spevácka skupina 16 členov. Vedúcim súboru je Marián Horváth , ktorý súčasne sprevádza súbor hrou na heligónke. V minulosti pôsobil v speváckej skupine aj pán František Rehák, ktorý hral na akordeóne. 

Členmi súboru sú Mária Blehová ,Valéria  Boháčová, Valéria  Hambalková , Júlia Hippová , Zora Mesárošová, Jozefína  Miháliková , Zdena  Pagáčová , Olívia Paštéková , Mária Podhradská, Gabriela  Sabová, Vlasta  Szabová, Magdaléna Verešová, Miroslav  Horňák,  Ing. Ernest Vereš  a Štefan Kollár.

Vo svojom repertoári má zaradené ľudové piesne z blízkeho okolia , ale i iných regiónov. Za svoje  päťročné  pôsobenie, sa môže skupina pochváliť množstvom vystúpení, či už na domácej pôde, alebo v okolí. Prináša radosť na rôznych podujatiach , či už národného charakteru, cirkevných udalostiach, alebo iných akciách. Pravidelne navštevuje Domovy pre seniorov v obci a v okolí a svojím vystúpením sa snaží  spríjemniť  chvíle seniorom pri ich významných životných jubileách a sviatkoch. Za roky svojej pôsobnosti sa spevácka skupina zúčastnila okresných a krajských prehliadok speváckych zborov, pod názvom Spevy domova  v Diakovciach, v Žitavanoch, v Hájskom  v Šali , v Jarku a v Solčanoch.   Naším zámerom je šíriť ľudovú pieseň , ktorá dokáže potešiť človeka na duši i mysli.   

Za svoju krátku existenciu sa podarilo speváckej skupine vydať v roku 2016 svoje prvé CD-čko pod názvom Zúgovanka vyhráva. Máme radosť, že naše piesne zostanú pre mnohé ďalšie generácie a sú prejavom úprimnej úcty k naším tradíciám. Sme kolektív priateľov, ktorí sa radi stretávajú, robia spevom radosť sebe , ale i mnohým ďalším.

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.



ŽIVOT V OBCI

ÚRADNÁ TABUĽA

Fotogalérie

Vianočné trhy 2022

Vianočné trhy 2022

1558

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top