Titulka   >  Video reportáže
publikované: 14.06.2016 15:27  //  aktualizácia: 27.06.2016 08:18  //  zobrazené: 1829

Zber ďalších odpadov v obci

Zberné miesto druhotných surovín v Močenku rozšírilo svoju ponuku služieb o nové komodity. Za niektoré občanom zaplatí zberňa, iné odovzdajú bezplatne a tretiu skupinu tvoria odpady, za odobratie ktorých budú musieť zaplatiť občania. Bez poplatku môžu v zberni občania odovzdať elektroodpad, ako sú televízory, rádiá, gramofóny, počítače, monitory a podobne. Za prinesenie autobatérií občanom zberňa zaplatí podľa stanovenej výkupnej ceny. Rovnako za odovzdanie kovov dostane občan zaplatené podľa aktuálneho cenníka – podmienkou však je, že približne 60% zo sumy musí byť vyplatenej na účet občana, teda nie v hotovosti. „Od júna môžeme začať brať stavebné odpady, teda drobný stavebný odpad. Ten rozdelíme do 3 alebo 4 kategórií. Tých kategórií je viac, ale pre občanov nemá zmysel ich mať všetky. Budeme tu mať vypísané na nástenke, koľko sa platí za čo, lebo tie stavebné odpady si treba zaplatiť,“ ozrejmil novinku konateľ spoločnosti EISEN, s.r.o. v Úzkej ulici Gabriel Lenčéš. Vedenie spoločnosti EISEN momentálne rieši zber nebezpečných odpadov. Povolenie pre spoločnosť EISEN na ich zber by malo nadobudnúť právoplatnosť najneskôr do konca júla 2016. „Chladnička a mraznička obsahujú nebezpečné odpady, ktoré sú v náplni, takže to zatiaľ neberieme, ale povinnosťou predajcu, ktorý predáva chladničky a mrazničky, je zobrať starý kus, ak si kupujete nový. Na zber nebezpečných odpadov si vybavujeme povolenie. Okrem chladničiek a mrazničiek tam budú oleje, žiarivky, nádoby od oleja, špinavé handry a montérky od oleja a podobne. To sú ale tiež odpady, ktoré sú spoplatnené, ľudia si za ich odovzdanie budú musieť zaplatiť,“ doplnil Gabriel Lenčéš. Zberňa je občanom k dispozícii od utorka do soboty vždy v čase od 7.30 hod. do 16.00 hod.

Podľa zákona účinného od 1. januára 2016 sa už na takéto miesta nesmú odkladať žiadne odpady – ani separované, ani nebezpečné, ktoré nosievali občania do areálu hospodárskeho dvora. Ide o nový zákon o odpadoch č. 79 z roku 2015. Na zabezpečenie poriadku na tomto mieste sa využíva aj takzvaná fotopasca, ktorá 24 hodín denne zaznamenáva pohyb pred areálom hospodárskeho dvora. 

 

Marcela Lenčéšová

 

 

  • Zber ďalších odpadov v obci

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top