Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.04.2017 11:07  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:40  //  zobrazené: 466

Zápis do prvého ročníka na rok 2017/2018

Do školy sa zapísali budúci prváci

V čase od 3. do 5. apríla 2017 sa v priestoroch základnej školy konal zápis detí do prvého ročníka základnej školy. Povinne ho každoročne musia absolvovať deti, ktoré v danom kalendárnom roku do konca augusta dovŕšia vek 6 rokov, a deti, ktorým bol v uplynulom roku uznaný odklad školskej dochádzky. Detičky sa prišli zapísať do prvého pavilónu školy v popoludňajších hodinách. Pani učiteľky, ktoré tu na ne čakali, zaujímalo všetko, čo budúci prváčikovia vedia. Zisťovali ich predpoklady pre návštevu školy, teda tzv. školskú zrelosť. „Každoročne sa detí pýtame pri príchode do triedy na farby, geometrické tvary, čísla, mali by vedieť priradiť k obrázku číslo, aspoň do 5, vedieť, koľko majú rokov, a prípadne, ak sú smelšie, spýtame sa na básničku, pesničku, a keď nie, tak trošku ich navodíme a snažíme sa zistiť, či sa dobre vyjadrujú a či vedia pekne rozprávať. V posledných rokoch sa nám dosť často stáva, že deti sa ťažšie vyjadrujú, majú rečové chyby, potom odporúčame rodičom, aby navštevovali logopéda,“ vysvetlila nám jedna zo zapisujúcich učiteliek Diana Kamenická.

„Pani učiteľka chcela, aby som jej ukázala trojuholník, potom štvorec, potom som ich vyfarbovala. Nakreslila som seba a spájala som obrázky, čo zvieratká papajú,“ podrobne nám vysvetlila budúca prváčka Miška Vargová. „Písal som si tam meno a ešte som robil taký pracovný list. Zaspieval som aj pesničku,“ prezradil detaily Alex Vimmer.

Niektoré z detí, ktoré v týchto dňoch absolvovali zápis do prvého ročníka, môžu mať problémy napríklad s výslovnosťou niektorých písmen, s ktorými sa do septembra budú musieť popasovať, s trémou či extrémnou plachosťou. V odôvodnených prípadoch môžu dostať na žiadosť rodiča a odporúčanie psychológa ročný odklad školskej dochádzky. Väčšina zapísaných detí je však na základnú školu pripravená.

Všetky detičky, ktoré absolvovali zápis, dostali od riaditeľa školy sadenicu stromu, na ktorý si napísali svoje meno. Stromčeky deti vlastnoručne zasadia v areáli školy. Tohtoročného zápisu sa zúčastnilo 45 detí. Toľko nových stromčekov pribudne v školskom areáli a približne toľko prvákov nastúpi v septembri aj do prvého ročníka základnej školy.

  • Zápis do prvého ročníka na rok 2017/2018

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top