Titulka   >  Video reportáže
publikované: 25.02.2016 08:44  //  aktualizácia: 25.02.2016 08:47  //  zobrazené: 746

Výstava Region art Šaľa

     Vo štvrtok 11.februára sa v Šali, v kultúrnom stredisku Večierka konala vernisáž výstavy Region art, čo je regionálna súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby. Vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum v Bratislave a organizátorom Krajské osvetové stredisko v Nitre. Ide o regionálne kolo 53. ročníka celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum, do ktorého sa zapojilo  50 neprofesionálnych umelcov z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce.

Diela autorov posudzovala odborná porota, ktorej predsedníčkou bola doc. PhDr. Adriana Récka,PhD. Pred samotnou vernisážou výstavy musela porota posúdiť 158 diel, medzi ktorými sa rozhodovala o ich zaradení na výstavu, o udelení cien a čestných uznaní a o tom, ktoré diela postúpia do krajského kola súťaže. Vernisáž sa začala kultúrnym programom a následne podujatie otvorila jeho organizátorka Mgr. Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska v Nitre. „Region art robíme už niekoľko rokov v Šali a máme tu naozaj veľmi dobré zázemie. Sme veľmi radi, že môžeme tvorbu neprofesionálnych umelcov sprostredkovať aj v inom regióne a inom okrese ako je Nitra, pretože mnohí z týchto autorov - jednak ocenení a jednak, tí ktorých odporučila odborná porota do krajského kola, pochádzajú z tejto lokality. S ich tvorbou sa môžeme stretnúť opäť v našich priestoroch na ďalších výstavách,“ povedala nám na margo výstavy Zdenka Smrečková.

Tvorbu zapojených autorov zo všetkých súťažných kategórií zhodnotila predsedníčka poroty Adriana Récka. Potom už nastal slávnostný okamih odovzdávania cien a čestných uznaní za diela neprofesionálnych autorov, ktoré boli tvorené najrôznejšími technikami. V kategórii D autorov so špecifickým výtvarným prejavom bol ocenený aj močenčan Tibor Lešš za drevorezbu Škót. Na výstave bolo aj jeho dielo Žena a kvet. „Pre túto výstavu som vytvoril sochu Žena a kvet a Škóta. Škóti bývajú v sukni, tak som mu dal aj sukňu,“ – žartoval o svojich dielach rezbár Tibor Lešš – „Cenu si veľmi vážim. Keď som bol mladší, mal som menej rokov, aj vtedy som si vážil ceny, ale čím mám viac rokov, tým viac si to vážim.“ Dielo Tibora Lešša Škót postúpilo do krajského kola súťaže Výtvarné spektrum, ktoré sa bude konať v Nitre spolu s ďalšími 20 dielami najúspešnejších autorov. „Region art je veľmi solídna výstava neprofesionálnych výtvarníkov, ktorí niektorí dlhšie, niektorí kratšie, ale preukazujú mimoriadne tvorivé úsilie a produkujú naozaj veľmi zaujímavý výtvarný prejav. Močenok bol dlhé roky veľmi dobre zastúpený veľmi kvalitnou insitnou maľbou. Žiaľ od autorov staršej generácie, ktorí sa už asi nemôžu venovať tvorbe. V ostatných rokoch tu máme stabilne drevorezbu v rámci insitnej kategórie a vždy je dobre zastúpená,“ konštatovala predsedníčka poroty Adriana Récka.

Náš autor Tibor Lešš sa pravidelne každoročne zúčastňuje nielen súťažnej výstavy Region art, ale žne úspechy aj v krajskom a celoštátnom kole Výtvarného spektra. Počas celého roka sa vždy zúčastňuje najrôznejších výstav, súťaží a seminárov na Slovensku, aj v zahraničí. „Vlani som mal v Lysiciach v Čechách medzinárodnú výstavu, kde som vystavoval. Mal som tam 4 diela a videlo ju vyše 5 000 návštevníkov Lysického hradu. Veľmi ma potešilo, že 3 diela si tam záujemcovia aj odkúpili. Tento rok som tam zasa pozvaný, tak pripravujem nejaké diela,“ prezradil nám Tibor Lešš.

 

 

  • Výstava region Art

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top