Titulka   >  Video reportáže
publikované: 02.02.2017 08:25  //  aktualizácia: 31.05.2017 11:55  //  zobrazené: 358

Udržiavanie ciest a chodníkov v zime

Občania sú povinníudržiavať čisté chodníky pred svojimi domami

Počas tohtoročnej zimy neboli všetky chodníky v Močenku vyčistené od snehu a ľadu. Za ich čistotu nesú zodpovednosť majitelia nehnuteľností, pred ktorými sa chodníky nachádzajú. Tá vyplýva zo zákona o pozemných komunikáciách. Podľa neho je vlastník, správca alebo užívateľ nehnuteľnosti povinný zabezpečiť údržbu chodníkov a ostatných prístupových plôch v bezprostrednom okolí nehnuteľnosti, aj keď nie sú jeho majetkom.„Posledný minuloročný a prvý tohtoročný mesiac sa prejavovali dlhodobými nízkymi teplotami a aj snežením. Stali sa nám situácie, ktoré sme v minulých rokoch veľmi nepoznali – nasnežilo a bolo treba odpratávať sneh. V obci Močenok máme 54 km vedľajších komunikácií, ktoré potrebujeme udržiavať.Máme aj množstvo spoločných verejných priestorov – napríklad zdravotné stredisko, parkoviská pri cintorínoch, materskej a základnej škole a potom chodníky, ktoré patria obci. Chcel by som poprosiť spoluobčanov, aby si uvedomili, že nie je fyzicky možné zvládnuť takúto rozlohu ciest a chodníkov v jednom momente upratať. Chcel by som ich aj poprosiť o pomoc a spoluúčasť a možno im aj pripomenúť, že existuje aj určitá povinnosť vlastníkov nehnuteľností vzhľadom k chodníkom a priľahlým úsekom, ktoré k nehnuteľnostiam patria,“ vysvetlil starosta obce Roman Urbánik. Okrem snehu a ľadu sú podľa zákona občania povinní odpratávať z chodníkov pred svojimi nehnuteľnosťami aj nečistoty, a to celoročne.

Hoci chodník majiteľom nehnuteľností nepatrí, pretože patrí obci, zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti chodníkov vzniknuté znečistením, poľadovicou alebo snehom. Nedodržanie tejto povinnosti môže viesť až k súdnemu konaniu. Príkladomje prípad úrazu, ktorý sa stane na neočistenom chodníku pred nehnuteľnosťou.Postihnutá osoba môže od majiteľa nehnuteľnosti pri chodníku žiadať odškodné, prípadne posunúť prípad na súd.

Upozorňujeme preto občanov, aby sa, najmä počas sneženia a poľadovice, starali o chodníky pred svojimi nehnuteľnosťami.Vyhnú sa problémom a v neposlednom rade sami budú môcť chodiť v obci po uprataných chodníkoch bez rizika úrazu.

Údržbu chodníkov v Močenku upravuje všeobecne záväzné nariadenie číslo 1/2000 o vytváraní zdravého životného prostredia, o ochrane verejného poriadku a zelene na území obce. Jeho znenie vychádza zo zákona číslo 135/1961 v znení neskorších predpisov, tedazozákona o pozemných komunikáciách alebo tzv. cestného zákona.

  • Udržiavanie ciest a chodníkov v zime

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top