Titulka   >  Video reportáže
publikované: 20.04.2017 11:09  //  aktualizácia: 31.05.2017 13:51  //  zobrazené: 406

Testovanie deviatakov 2017

Deviataci si overovali vedomosti

V stredu 5.apríla 2017 sa vo všetkých základných školách na Slovensku uskutočnilo testovanie deviatakov zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. V našej základnej škole si znalosti zo slovenčiny a matematiky overovalo 34 žiakov navštevujúcich deviaty ročník.Učitelia pripravovali žiakov na testy už niekoľko mesiacov. Samotné testovanie sa začalo testom z matematiky. Na vypracovanie testu mali žiaci k dispozícii 60 minút. Po krátkej prestávke testovanie pokračovalo testom zo slovenského jazyka a literatúry, pre ktorý bol vyhradený čas takisto 60 minút. „Musím konštatovať, že naše deti boli dobre pripravené, pretože absolvovali prípravné Komparo, pilotný test a absolvovali aj riaditeľský test, to znamená, že všetko smerovalo k tomu, aby boli čo najlepšie pripravené aj psychicky, aj vedomostne. Výsledky z tohto celoplošného testovania sa žiakom budú písať do prihlášok na stredné školy, takže výsledok ovplyvní aj prijímacie skúšky na jednotlivé stredné školy,“ veril vo vedomosti svojich žiakov riaditeľ školy Eduard Lacko.

Po ukončení testovania sa žiaci postupne stretali na chodbe a vo voľných triedach školy a rozvíjali debaty o testoch, svojich odpovediach či výpočtoch a o tom, ako sa im pri testovaní darilo. „V slovenčine som si niekedy nevedela vybrať medzi odpoveďami, lebo napríklad aj dve mi pasovali. Matematika bola oveľa ľahšia než slovenčina, aspoň sa mi to tak zdalo, tam som všetky úlohy bez problémov vedela,“ nebola celkom spokojná s testovaním Kristína Gogolová. „Matematika sa mi zdala byť ľahšia ako slovenčina, ale hádam aj slovenčinu som dobre napísal. V slovenčine sme mali tri – štyri texty, jednu básničku a tri nejaké príbehy, či čo to bolo,“ mal podobný názor ako Kristína aj Daniel Kútny. „Celé to bolo také čudné. Matika bola ľahšia, slovenčina bola blbosť. Básnička tam bola taká, že som jej nerozumel, bola horšia, ako od Hviezdoslava, ale ostatné bolo celkom ľahké,“ ani Patrik Deváth nebol spokojný s testom zo slovenského jazyka. „Z matiky horšie, zo sloviny lepšie. Slovina sa aj dala, ale boli tam tiež také úlohy, čo nedávali zmysel. Matika nebola taká ťažká, ako som očakávala, ale spravila som tam blbé chyby,“ pridala sa s hodnotením Nikola Suchá. „Dojmy boli celkom fajné, lebo som si myslel, že to bude ťažšie, ale musím uznať, že boli tam aj ťažké otázky. Slovenčina bola ťažšia.Myslel som si, že tam bude viac úloh z učiva, ale bolo tam strašne veľa úloh na porozumenie textu, boli to aj dosť zaujímavé úlohy, ktoré niekedy nedávali ani zmysel,“ skonštatoval na záver Samuel Sekereš.

Testy, ktoré vypracováva Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania, sú podľa vyjadrení ústavu zostavené tak, aby zodpovedali štátnemu vzdelávaciemu programu pre žiakov 2. stupňa základných škôl. „Z môjho pohľadu príklady boli zvládnuteľné,pretože ja si myslím, že s pani učiteľkou Kabátovou deviataci typovo všetky príklady preriešili.Mohli ich nejaké zaskočiť, ale ak boli dobre pripravení, tak sa dali zvládnuť,“ myslí si o testoch matematikárka Jana Lišková Urbanová. „Námslovenčinárom, keď sa pozrieme na tie otázky, sa, samozrejme, zdajú byť v norme.Teória,ktorú preberáme, sa tam objavuje. Čo je možno chyba, že veľký dôraz sa kladie na prácu s textom a tie otázky sú stavané vyslovene tak, aby deti zavádzali. Ten text naozaj pochopili len tí najlepší. Keby som ja pripravoval testy, určite by som sa viac zameral na teóriu, ktorú reálne s deťmi preberáme,a dal by som tam napríklad menej ťažkých textov, ako sú básne. Mali by tam byť otázky, ktoré sú naozaj jednoznačné a ktorým deti rozumejú,“ mal na autorov testu zo slovenského jazyka ťažké srdce učiteľ slovenčiny Radoslav Novelinka.

Výsledky testov zverejní Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania po ich vyhodnotení na svojej stránke a oboznámi s nimi školy. 

  • Testovanie deviatakov 2017

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top