Titulka   >  Video reportáže
publikované: 08.06.2017 09:02  //  aktualizácia: 06.07.2017 10:42  //  zobrazené: 1314

Taktické cvičenie (31.5.2017)

Taktické cvičenie prebehlo bez problémov

Posledný májový deň patril v Dusle a v našej obci taktickému cvičeniu.Všetky zložky integrovaného záchranného systému si počas neho overili postupy, ktoré by aplikovali, ak by sa v chemickom podniku Duslo stala havária a unikli by nebezpečné látky. Cvičenie bolo nasimulované tak, že nebezpečné látky – v tomto prípade anilínový mrak – sa presúvali smerom na obec Močenok. Cvičenie bolo predbežne naplánované na 10.00 hod. dopoludnia. Obec Močenok dostala správu o vzniku  mimoriadnej situácie o 10.35 hod. „Taktické cvičenie, ktoré realizovalo Duslo spolu so záchrannými zložkami Slovenskej republiky – hasičským zborom, dobrovoľnými hasičmi, policajným zborom a armádou Slovenskej republiky – a v súčinnosti s obcou Močenok, prebehlo v zmysle predbežného plánu. Nastali určité posuny v čase, ale všetky tie úlohy, ktoré boli spojené v súvislosti s našou obcou a vyhlásenie mimoriadnej udalosti, ukončenie mimoriadnej udalosti a medzi tým evakuácia žiakov základnej školy, boli zrealizované tak, ako boli naplánované,“ konštatoval po skončení taktického cvičenia starosta Močenka Roman Urbánik.

V našej obci sa v rámci cvičenia zišli hasiči – profesionálni aj dobrovoľní, policajti, vojaci i príslušníčky Červeného kríža, aby pomohli s evakuáciou žiakov základnej školy. „My sme si túto činnosť vyskúšali v pondelok, takže detičky vedeli, kadiaľ majú ísťa ako disciplinovane opustiť priestory budovy. Môžem s potešením konštatovať, že priebeh evakuácie bol bezproblémový.Detičky opustili za minútu a pol priestory školy. Pred kultúrnym strediskom, kde sme sa mali stretnúť, boli behom 5 minút, takže všetky limity sme splnili. Pevne verím, že toto cvičenie im prinieslo nové zážitky a skúsenosti, keby sa niečo podobné stalo v reáli,“ zhodnotil evakuáciu žiakov školy riaditeľ Eduard Lacko.

Reálne boli spred budovy kultúrneho strediska, kde sa žiaci školy so svojimi učiteľmi zišli, autobusom evakuované do Nitry dve šiestacké triedy. V Nitre si prezreli priestory hasičskej stanice a okolo poludnia sa opäť vrátili do školy. Ostatné zúčastnené zložky záchranného systému v tom čase realizovali najrôznejšie merania zamerané na zistenie stavu zamorenia ovzdušia a komunikovali s krízovými štábmi v našej obci a v okresnom úrade v Šali. Po nameraní nulových hodnôt zamorenia anilínom bola niekoľko minút po pol jednej simulácia mimoriadnej situácie ukončená.

  • Taktické cvičenie (31.5.2017)

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top