Titulka   >  Pamiatky
publikované: 19.03.2020 15:30  //  aktualizácia: 13.05.2020 11:16  //  zobrazené: 4392

Súsošie Najsvätejšej Trojice

     Súsošie Najsvätejšej Trojice v parku pri rozvetvení Ulice sv. Gorazda a Hájskej ulice, ktorej státuu vistavit dal Ondrej Straňák v roku 1851 z vďaky za prekonanie morovej epidémie (1849).
     Štvorhranný, hore sa zužujúci pilier spočíva na hranolovej podnoži s akrotériami (štvrťguľové segmenty na rohoch rímsy) a v jeho čelnej stene je zapustená nápisová tabuľa s chronostikonom. Hlavica – podstavec pre súsošie – má kvádrovú formu s rohmi ovinutými štylizovaným akantom.
     Celok predstavujúci osobitné spojenie oneskorených barokových a klasicistických detailov korunuje súsošie tróniaceho Boha Otca a Krista, nad ktorými sa vznáša holubica Ducha Svätého.
     
Kompozíciu dotvárajú lúče z medeného plechu. Dnešný vzhľad trojičného stĺpu je výsledkom obnovy v roku 2001. Objekt vtedy umiestnili na zvýšené kruhové plató s balustrovou ohradou realizovanou Jánom Stachom.

 

Text: Peter Buday
Foto: Michal Lašut, Peter Rafaj

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top