Titulka   >  Video reportáže
publikované: 13.02.2017 14:32  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:01  //  zobrazené: 495

Štatistické zisťovania v našej obci

V Močenku sa opäť realizujú štatistické zisťovania

Štatistický úrad Slovenskej republiky každoročne realizuje niekoľko stoviek štatistických zisťovaní týkajúcich sa najrôznejších oblastí. Niektoré sa realizujú prostredníctvom elektronických formulárov, iné prostredníctvom papierovej dokumentácie, ale časť realizujú aj pracovníci štatistického úradu priamo v teréne. V tomto roku bola pre do zisťovania opäť vybratá aj obec Močenok. „Ide o zisťovanie pre štatistiku rodinných účtov, ktoré je súčasťou štátnych štatistických zisťovaní na roky 2015 - 2017. Účelom tohto štatistického zisťovania je získať informácie o príjmoch a výdavkoch fyzických osôb v rôznych typoch domácností. V tomto roku budeme zisťovať zloženie domácností a ich príjmy v prvom štvrťroku 2017. Ide o zisťovanie prostredníctvom medzinárodnej metodiky a robí sa aj v ostatných krajinách Európskej únie. Okrem štatistického využitia slúžia údaje z tohto zisťovania pre potreby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako podklady pre výpočet životného minima. Výsledky zisťovania využívajú aj ďalšie ministerstvá a štátne inštitúcie,“ informoval o štatistickom zisťovaní hovorca Štatistického úradu Slovenskej republiky Marián Jánošík.

Poverení pracovníci štatistického úradu navštívia vybrané domácnosti, požiadajú ich o spoluprácu a odpovede na svoje otázky. Informácie sú súkromného charakteru, preto si musí každý pracovník štatistického úradu získať dôveru občanov a zaručiť ich anonymitu. „Údaje, ktoré respondenti poskytnú sú anonymizované a ich ochrana je zabezpečená zákonom číslo 540/ 2001 o štátnej štatistike. Ochranu osobných údajov upravuje zákon číslo 122/2013 o ochrane osobných údajov. Štatistický úrad o zbere údajov informoval oficiálnym listom predstaviteľov samosprávnych orgánov obcí a miest a takto vybrané domácnosti. Zisťovanie vykonávajú vyškolení pracovníci štatistického úradu - opytovatelia. Pri návšteve sa preukážu poverením opytovateľa  Štatistického úradu SR a služobným preukazom. V listoch aj na informačných letákoch je samozrejme uvedený oficiálny  kontakt, na ktorom je možné overiť si akékoľvek skutočnosti,“ doplnil hovorca Jánošík.

Na základe mnohých nepríjemných udalostí spojených s trestnou činnosťou dôrazne upozorňujeme občanov, aby si vždy, ak ich doma navštívia neznámi ľudia, overili ich totožnosť a účel návštevy skôr, ako ich vpustia do dvora či bytu. Podomoví obchodníci a iní podvodníci sa často vydávajú za pracovníkov rôznych inštitúcií, opatrnosť je preto v tomto prípade určite na mieste a pracovníkov štatistického úradu obozretnosť občanov neurazí.

  • Štatistické zisťovania v našej obci

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top