Titulka   >  Video reportáže
publikované: 21.04.2016 09:03  //  aktualizácia: 21.04.2016 09:05  //  zobrazené: 409

Projekt revitalizácie centra obce sa legislatívne skončil, splátky pokračujú

V uplynulom kalendárnom roku sme vás informovali o problémoch, ktoré sa vyskytli v súvislosti so žiadosťou obce Močenok o prefinancovanie  nákladov na projekt  Revitalizácia centra obce Močenok. Projekt sa realizoval na sklonku roku 2010. Obec Močenok v čase, kedy boli realizované práce na projekte požiadala o preplatenie časti finančných prostriedkov z projektu vo výške 485 834 eur. Prostriedky mali byť použité na úhradu nákladov na realizáciu projektu, obec ich však v tom čase využila na iné účely. Potom obec požiadala o druhú platbu, ktorá jej bola zamietnutá a nakoniec o tretiu platbu vo výške 576 736 eur. Pred uskutočnením tretej platby v októbri 2014 vyšší územný celok ako kontrolný orgán, ktorý posudzoval oprávnenosť nákladov vynaložených na projekt vyslal na miesto realizácie kontrolu. Kontrola konštatovala, že projekt nebol presne dodržaný a odporučila neuhradiť obci žiadne náklady spojené s realizáciou projektu revitalizácie centra obce. Zistila neoprávnené výdavky v sume 1 062 570 eur, čo je hodnota celého projektu a žiadala vrátiť aj už vyplatené peniaze. „Proti tejto kontrole sa obec Močenok odvolala na základe čoho ministerstvo poľnohospodárstva vymenovalo komisiu na kontrolu. Táto kontrola bola uskutočnená v júni 2015. V zásade sa prvá a druhá správa z kontroly na mieste od seba odlišujú len vo výrokovej časti, že či uhradiť, alebo neuhradiť aspoň časť nákladov spojených s touto revitalizáciou centra obce. Tá druhá kontrola, ktorá tu bola v roku 2015, výsledok a správu z kontroly sme dostali v januári 2016, konštatuje, že je možné uhradiť tie práce, ktoré boli skutočne urobené a tie, ktoré sú aj nejakým spôsobom merateľné a dokázateľné. Chcem povedať, že aj v prvej, aj v druhej správe je viac ako 60 položiek, ktoré obidve kontrolné komisie považujú za neoprávnené náklady. Správu z prvej kontroly sme pred časom zverejnili na webovej stránke obce, rovnako to bude aj v tomto druhom prípade,“ ozrejmil starosta obce Roman Urbánik.  Obe kontroly konštatovali rozdiely skutočnosti oproti projektu napríklad v tom, že boli uhradené práce, po ktorých nenašli v lokalite realizácie projektu žiadne stopy, alebo že bolo použitého menej materiálu, ako nariaďuje projekt. Pátrali sme po tom, ako sa mohlo stať, že boli uhradené faktúry za práce, ktoré sa podľa zistení kontrol nezrealizovali a dali sme možnosť vysvetliť nezrovnalosti bývalému starostovi obce Mariánovi Borzovi, ten však ponúknutý priestor na vysvetlenie nevyužil.

„Zhotoviteľ diela dostal peniaze naozaj za to, čo reálne nebolo pri rekonštrukcii, respektíve realizácii centra obce vykonané a z tohto pohľadu je tých 61 položiek v číselnom vyjadrení 433 tisíc eur, o ktoré obec Močenok prišla,“ doplnil starosta Urbánik. V 433 tisícoch eur, ktoré musí obec znášať ako svoje náklady je suma takmer 280 tisíc eur, ktoré vyčíslili kontroly ako neoprávnené náklady, pretože realizátor stavby ich nevie vydokladovať a suma približne 153 tisíc eur za vybudovanie výbočísk pre autobusy na zastávkach , kde nebol dodržaný termín realizácie a kontrola ich preto z projektu odmietla uhradiť. K celej tejto sume sa ešte môže prirátať suma poplatkov banke, ktorú sme ako obec zaplatili na úrokoch. „Od roku 2010, kedy samotný projekt začal, si obec na realizáciou tohto projektu zobrala úvery v banke a do 31.12. 2015 nás tento úver v banke a jeho splácanie stálo na úrokoch 161 tisíc eur. Takže situácia, ktorá v tejto chvíli nastala je z tohto pohľadu veľmi nepriaznivá, ale na druhej strane výsledok, ktorý sa nám podaril dosiahnuť, že aspoň za práce, ktoré naozaj boli uskutočnené dostaneme peniaze považujeme za dobrú správu pre Močenok a za kladný výsledok toho nášho postupu a rokovaní s ministerstvom,“ myslí si starosta obce. Z uvedeného vyplýva, že z projektu v hodnote  1 062 570 eur sme si z vlastných zdrojov museli uhradiť približne 40% plus poplatky za úroky banke. Vedenie obce preto hľadá ďalšie riešenia, ako finančné prostriedky, ktoré sme museli vynaložiť dostať späť do obecnej kasy. „Ďalší postup je zameraný na rokovanie so zhotoviteľom diela a preukázaním toho, že práce naozaj neboli urobené a hľadanie nejakého pokusu o zmier. V prípade, že sa nepodarí nájsť pokus o zmier, budeme musieť danú situáciu riešiť právnou cestou tak, aby obec Močenok neplatila za to, čo v skutočnosti nedostala,“ uzatvoril tému starosta Roman Urbánik. V uplynulých dňoch obec dostala na základe výsledkov kontroly ministerstva prostredníctvom vyššieho územného celku ako sprostredkovateľského orgánu za práce realizované v projekte na svoj účet sumu 282 338 eur, ktorá bola obcou okamžite prevedená Slovenskej záručnej a rozvojovej banke ako mimoriadna splátka úveru. V týchto dňoch obci aj napriek mimoriadnej splátke zostáva banke splatiť ešte sumu 793 683,29 eur. Rokovania obce so zhotoviteľom diela týkajúce sa nevykonaných prác, alebo nedodaných materiálov pokračujú.

 

 

  • Projekt revitalizácie centra obce sa legislatívne skončil, splátky pokračujú

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top