Titulka   >  Video reportáže
publikované: 14.12.2016 15:00  //  aktualizácia: 13.01.2017 10:15  //  zobrazené: 531

Posviacka zrekonštruovaného kostola sv Klimenta

Posviacka zrekonštruovaného kostola sv Klimenta a Sviatosť Birmovania

V sobotu 29. októbra 2016 sa rozozvučali zvony zrekonštruovaného kostola sv. Klimenta v Močenku. Slávnostnú svätú omšu, pri ktorej prijalo 102 mladých ľudí a 3 dospelí birmovanci z Močenka a Hornej Kráľovej sviatosť kresťanskej dospelosti, celebroval nitriansky biskup Viliam Judák.

Vysluhovateľa sviatosti, nitrianskeho biskupa, privítal v mene obce jej starosta Roman Urbánik.

Na túto udalosť sa biřmovanci pripravovali niekoľko mesiacov vopred a náboženské vedomosti, svedectvá, príklady ku kresťanskému životu mohli prijímaťna pravidelných stretnutiach vo svojich skupinkách, kde ich viedli 9 animátori.

Duchovná príprava zahŕňala účasti na svätých omšiach, pristupovanie k sviatosti zmierenia eucharistie, nechýbali ani společné stretnutia s prednáškamis farárom Petrom Michalovom a kaplánom Ľubošom Mihálkom.

Dôstojnosť celej slávnosti podčiarkol otec biskup svojím príhovorom, v ktorom vyprevadil našich mladých do ich duchovnej dospelosti. Vyzval birmovancov, aby po prijatí tejto sviatosti nestratili záujem o život vo viere, nachádzali si čas pre účasť na eucharistii v nedeľu a prijali Ducha Svätého do svojho života jako aktívny prvok komunikácie s Bohom. Po homílii nasledoval samotný obrad birmovania, počas kterého boli birmovanci pomazaní krizmou na čele.

Slovo birmovanie pochádza z latinského slova confirmatio a znamená posilnenie.[VV1]  Birmovanie je pravá a osobitá sviatosť, v ktorej veriaci dostávajú Ducha Svätého na posilnenie krstnej viery, plnšie spojenie s Kristom a na vydávanie svedectva o Kristovi. Patrí k 7 sviatostiam, ktoré ustanovil Ježiš Kristus a ktoré naznačujú a spôsobujú Božiu milosť.

Nasledujúci deň v nedeľu 30. Októbra sa vo farskom kostole konala ďakovná a dorácia za prijatie sviatosti birmovania. Okrem veriacich sa jej zúčastnilo približne tridsať birmovancov, ktorí si vo svojom živote uvedomili, že za prijaté dary je potrebné a dôležité ďakovať.

Birmovanie je pravá a osobitá sviatosť, v ktorej veriaci dostávajú Ducha Svätého na posilnenie krstnej viery, plnšie spojenie s Kristom a na vydávanie svedectva o Kristovi. Patrí k 7 sviatostiam, ktoré ustanovil Ježiš Kristus a ktoré naznačujú a spôsobujú Božiu milosť.

Nasledujúci deň v nedeľu 30. Októbra sa vo farskom kostole konala ďakovná a dorácia za prijatie sviatosti birmovania. Okrem veriacich sa jej zúčastnilo približne tridsať birmovancov, ktorí si vo svojom živote uvedomili, že za prijaté dary je potrebné a dôležité ďakovať.

  • Posviacka zrekonštruovaného kostola sv Klimenta

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top