Titulka   >  Oznamy
publikované: 15.06.2020 13:17  //  aktualizácia: 15.06.2020 13:19  //  zobrazené: 485

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia k otvoreniu hraníc od stredy 10. júna 2020

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia

 

Hranice Slovenskej republiky sa od stredy 10. júna naplno otvoria prichádzajúcim z 19 krajín, ktoré odborné konzílium považuje z pohľadu vývoja epidemiologickej situácie za bezpečné. Okrem doterajšieho voľného režimu s Českou republikou, Maďarskom a Rakúskom sa domáca izolácia či povinnosť predložiť negatívny test na COVID-19 nebudú vzťahovať ani na osoby prichádzajúce z krajín ako Lichtenštajnsko, Nemecko, Slovinsko, Švajčiarsko, Dánsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Fínsko, Nórsko, Bulharsko, Grécko, Chorvátsko, Malta, Cyprus a Island. Zoznam tzv. bezpečných krajín budú epidemiológovia pravidelne posudzovať a prípadne aktualizovať.

 Pri príchode z ostatných krajín je potrebné, aby sa obyvatelia preukázali negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR, ktorému je potrebné prihlásiť sa hneď po príchode domov. Následne osoby zotrvajú v domácej izolácii. Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR zmanažuje, aby tieto osoby najskôr na piaty deň po príchode absolvovali test na ochorenie COVID-19. Ak bude výsledok testu negatívny, domáca izolácia sa skončí.

Končí sa tak povinnosť štátnej karantény a využívanie aplikácie eKaranténa.

Osoby, ktoré počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v prílohe č. 1 tohto opatrenia, a v dobe nadobudnutia účinnosti tohto opatrenia sa nachádzajú v izolácii v domácom prostredí alebo v izolácii v domácom prostredí s používaním mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie podľa § 60a ods. 1 zákona č. 355/2007 Z.z. (ďalej len mobilná aplikácia „eKaranténa“), sa nariaďuje zotrvať v izolácii v domácom prostredí a to do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 je osoba povinná sa podrobiť najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Uvedeným osobám sa nariaďuje po obdržaní uvedeného negatívneho testu oznámiť toto príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorý zaobstará deaktivovanie eKarantény a oznámi osobe možnosť ukončiť izoláciu v domácom prostredí. Kým osoba vykonáva izoláciu v domácom prostredí podľa tohto odseku, táto sa nariaďuje i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti.

Nerešpektovanie tohto opatrenia je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 zákona č. 355/2007 Z. z., za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu podľa § 56 ods. 2 zákona č. 355/2007 Z. z. vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohoto opatrenia pokutu vo výške do 1000 eur.

 

Celé znenie opatrenia sa nachádza v prílohe.

 

 

 

 

Prílohy

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top