Titulka   >  Video reportáže
publikované: 02.03.2017 14:07  //  aktualizácia: 31.05.2017 12:34  //  zobrazené: 3080

Nové siete v Močenku

V Močenku sa pripravuje budovanie optickej siete

Na území Močenka sa pripravuje nové pokrytie optickou sieťou.Realizátorom pokrytia bude telekomunikačná spoločnosť Slovak Telekom. Všetky práce by mali byť ukončené v priebehu roka 2018.„Už v uplynulom roku sme začali rokovania so Slovak Telekom-om o možnosti pokrytia našej obce optikou. V súčasnosti si Slovak Telekom prostredníctvom svojich sprostredkovateľských firiem rieši veci okolo územného konania a stavebného povolenia. Myslím, že to, že budeme mať v Močenku optickú sieť – moderný, rýchly a stabilný internet, je dobrá správa pre občanov, podnikateľov aj obec ako takú,“ ozrejmil novinkustarosta obce Močenok Roman Urbánik. „V Močenku plánujeme vybudovať najmodernejšiu optickú sieť, čo je momentálne najrýchlejší a najstabilnejší spôsob prenosu dát. V strede obce okrem toho skvalitníme našu existujúcu metalickú sieť. Vďaka tomu obyvatelia získajú vysokorýchlostné pripojenie na internet, ale aj ďalšie služby, ako napríklad modernú digitálnu televíziu s kanálmi vo vysokom rozlíšení, archívom programov a ďalšími benefitmi,“ informovalo plánoch spoločnosti špecialista komunikácie Slovak Telekom Peter Gálik.

Sieť bude spoločnosť budovať na vlastné náklady.V prvej fáze potrebuje získať súhlasy vlastníkov nehnuteľností na umiestnenie svojich zariadení, ktorýmisú malé skrinky slúžiace na prepojenie kabeláže z jednotlivých nehnuteľností do siete. Tieto zariadenia nevydávajú žiaden zvuk ani žiarenie a neodoberajú energiu. Preto v týchto dňoch navštevujú jednotlivé nehnuteľnosti v obci zástupcovia spoločnosti, ktorá súhlasy pre telekomunikačnú spoločnosť získava. Pre občanov to však okrem povolenia na umiestnenie skrinky neznamená žiaden záväzok. „Súhlasom sa obyvatelia nezaviažu k odoberaniu našich služieb, ani ich to nič nebude stáť. Získajú len ďalšiu možnosť pre pripojenie domácnosti do budúcnosti, čo v praxi zvýši trhovú aj morálnu hodnotu ich nehnuteľností. Služby nainštalujeme len v prípade, ak si ich objednajú.Káblové rozvody zakopávame do zeme, optické prípojky podľa možností umiestnime na krátku tyč alebo napríklad na plot. Po skončení prác uvedieme okolie na naše náklady do pôvodného stavu,“ popísal postup prác Peter Gálik.

Aktuálne sa spoločnosť pripravuje na výstavbu.Realizuje sa územné konanie a spomínané získavanie súhlasov občanov na umiestnenie skriniek. Pôjde o veľký rozsah prác.Podľa plánu spoločnosti by mohli prebiehaťpostupne po jednotlivých uliciach.Rovnako aj jednotlivé lokality by sa mali spúšťať po etapách. Prví zákazníci by mohli byť pripojení už na jeseň. „Ako bonus by sme radi prvým zákazníkom ponúkli inštaláciu služieb zadarmo. Pri kombinácii viacerých pevných aj mobilných služieb zákazníci navyše štandardne získajú výhodnejšie ceny,“ priblížil benefity pre prvých zákazníkov Peter Gálik.

Napriek tomu, že ide o prospešnú činnosť,je potrebné byť opatrný. V rámci zachovania vlastnej bezpečnosti preto vyzývame občanov, aby sa pri každej návšteve cudzích ľudí v ich dome informovali, kto sú a či sa náhodou iba nevydávajú za pracovníkov nejakej spoločnosti.

  • Nové siete v Močenku

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top