Titulka   >  Video reportáže
publikované: 26.08.2015 12:48  //  aktualizácia: 22.10.2015 13:50  //  zobrazené: 459

Najväčšia investícia v Dusle má zdržanie

V Dusle a. s. pracuje 2030 zamestnancov, medzi ktorými je aj značná časť obyvateľov Močenku. K svojej výrobe potrebuje čpavok, ktorý si zatiaľ vyrába v starej prevádzke Čpavok 3, ktorá bola  postavená v roku 1973. V súčasnosti pripravuje výstavbu novej a z hľadiska životného prostredia oveľa lepšej prevádzky Čpavok 4. Duslo do nej investuje 330 miliónov eur.

„Čpavok 4 je nielen najväčšou investíciou spoločnosti Duslo, ale aj celej medzinárodnej skupiny Agrofert, do ktorej Duslo patrí. Pri výstavbe Čpavku 4 v súčasnosti vybavujeme integrované stavebné povolenie, ktoré schvaľuje Štátna inšpekcia životného prostredia. Dúfame, že ho dostaneme na prelome novembra, decembra tohto roka. Zatiaľ sme boli úspešní v procese EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie). Na zariadenie staveniska, ktoré tvorí výstavba vrátnice, výstavba rovných plôch pre budúceho zhotoviteľa stavby, ktorý si tu musí vybudovať svoje zázemie. Tam už stavebné povolenie máme k dispozícii, bohužiaľ, asi s mesačným oneskorením.“ Informoval generálny riaditeľ Dusla, a. s. Petr Bláha.

„Duslo podalo k nám na stavebný úrad žiadosť o stavebné povolenie, riadne prebehlo stavebné konanie a stavebné povolenie je vydané. V rámci odvolacieho konania však boli podané námietky zo strany účastníčky konania. Tie námietky  sme my vyhodnotili ako neopodstatnené, postúpili sme ich na odvolací orgán na Okresný úrad do Nitry. Ten námietky tiež preskúmal a uznal, že naše rozhodnutie bolo správne a bolo potvrdené“ konštatovala pracovníčka spoločného stavebného úradu v Trnovci nad Váhom, Ing. Mária Gašpieriková.

„Niektorí, z nášho pohľadu, príliš aktívni jedinci, ktorí evidentne nechcú, aby Duslo investovalo tak veľké prostriedky do rekonštrukcie technológie nám hádžu polená pod nohy. V posledný možný termín v rámci prebiehajúceho stavebného konania nám spôsobili ťažkosti tým, že sa odvolali. Vzniesli do istej miery nezmyselné pripomienky, ktoré sa týkali toho, či je stavebný úrad v Trnovci nad Váhom  tým pravým úradom. Tým pádom zdržali celý proces.“  Zhodnotil generálny riaditeľ.

Zdržanie trápi aj viacerých dodávateľov, ktorí pre Duslo zabezpečujú rôzne práce a zamestnávajú ľudí z našej obce.

„V súčasnosti prebiehajú bežné zemné práce, ktoré mali realizovať práve miestne firmy. Keď nemôžeme načas začať, tak tieto firmy nemajú prácu.“ vysvetlil generálny riaditeľ.

Medzinárodný koncert Agrofert, ktorého súčasťou je aj Duslo, sa rozhodovalo, či nemá Čpavok 4 postaviť radšej v Nemecku alebo v Českej republike. To by však v konečnom dôsledku mohlo viesť k zániku Dusla, ako o tom informoval generálny riaditeľ: „Keby sme nepostavili Čpavok 4, stará prevádzka by sa opotrebovávala a po čase by sme museli Čapok 3 odstaviť. Zjednodušene môžeme povedať, že keď nebude Čpavok 4, nebude Duslo.“

Táto situácia by trápila aj zamestnancov viacerých firiem v Močenku. Tento názor má aj konateľ A-DEMO, s.r.o. Jozef Benčík ml.: „Keby Duslo skončilo, naša firma by prišla minimálne o 50% produkcie, ktorú tvoríme. Museli by sme si ísť hľadať prácu niekde inde, do iného regiónu alebo do zahraničia. Dosť ľudí, ktorí pre nás pracujú, by museli zostať doma.“

S týmto názorom súhlasí aj majiteľ firmy Montstav Štefan Brestič: „Pracovníci, ktorých ešte máme, viaceré práce robia priamo v Dusle. Ak by skončilo, bolo by to pre tento región veľmi zlé. Ľudia, ktorí sú tam zamestnaní, by stratili prácu a rodiny by trpeli.“

Tomuto scenáru sa podľa slov generálneho riaditeľa Petra Bláhu chce Duslo vyhnúť napriek zdržaniam, ktoré spôsobili neopodstatnené námietky pri stavebnom konaní: „My tú stavbu postavíme. Ale postavíme ju, bohužiaľ, neskôr a za vyššie náklady.“

  • Najväčšia investícia v Dusle má zdržanie
  • Najväčšia investícia v Dusle má zdržanie

DISKUSIA

Pred pridaním komentára je potrebné sa prihlásiť !

Zatiaľ bez komentárov. Pridajte prvý komentár.

UPOZORNENIE!

Poskytujeme Vám možnosť komentára, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky odošlite ich formulárom "nahlásiť príspevok" ktorý je automaticky vygenerovaný ku každému príspevku, alebo kontaktujte administrátora.

NOVINKY E-MAILOM

nové informácie, čo sa pripravuje, čo sa udialo na Váš e-mail, prihláste sa už dnes!

Scroll to Top